20.06.2024 | 23:05

Цикъл от събития „Операта – културно наследство на човечеството“ стартира от Варна

Снимка: Валентина Добринчева / БТА

Цикъл от събития „Операта – културно наследство на човечеството“ на Международния арт център „Антиноо“ стартира от Варна. Проектът е посветен на обявяването на италианското оперно изкуство от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство, както и на 110-годишнината от рождението на певеца Борис Христов и 100-годишнината от кончината на композитора Джакомо Пучини.

На тържеството бе връчен специален медал с лика на Пучини за принос в популяризирането на творчеството му. Признанието е за директорката на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова. Тя благодари за наградата и припомни, че тази година на форума „Опера в Летния театър“ публиката ще види постановки на Триптиха от едноактни опери на Пучини, както и „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ със солисти Красимира Стоянова и Соня Йончева

В Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна бе подредена изложба с живописни творби, вдъхновени от велики оперни произведения на 14 италиански художници. Присъства и скица на режисьора Франко Дзефирели, правена за „Палячи“ в Метрополитан опера през 1970 г. Изложени са и творби на българския художник Светослав Косев, които имат добавена реалност. 

Гала вечерта бе придружена с концерт на струнен квартет и солисти от Варненската опера, с участието и на сопраното Киара Таркуини. Гости на празника бяха директорката на Италианския културен институт в София Мария Маца, художественият директор на Центъра „Антиноо“ Джовани Де Сантис, както и организаторите на събитието от консулството на Италия във Варна Антонио Таркуинио и Димитър Стойнов. 

Проектът „Операта – културно наследство на човечеството“ е под патронажа на Министерството на културата. Той обединява творбите и изпълненията на художници и музиканти от Италия и България в серия от мултижанрови събития. След Варна те ще гостуват в „Двореца“ в Балчик, в Националния музей „Борис Христов“ в София, а последното събитие е в Рим.  

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights