22.06.2024 | 19:26

„Черноморски диалози“ открива шестото издание на Culturama

Изложбата „Черноморски диалози“ открива на 11 юни шестото издание на Culturama 2024 Water Live, снимка – организатори

Изложбата „Черноморски диалози“ открива на 11 юни шестото издание на Culturama (2024) – Water Live, съобщават от екипа на фестивала. 

„Под водата има много повече живот, отколкото очакваме, когато гледаме повърхността на морето. Гмуркам се и снимам по цялото Южно Черноморие и смятам, че нашето е едно от най-живите морета в света. През последните години правя снимки без леководолазно оборудване, само с маска. Искам да покажа, че не е необходимо да имаш специални умения, за да видиш богатството на подводния свят. Има огромно изобилие от живот – морски кончета, морски игли, 40-50 вида риби, няколко вида скариди, 7-8 вида раци, над 100 вида водорасли – и това може да се види на метър дълбочина“, разказва авторът на изложбата Михаил Заимов.

„Синьото сърце на океана бие в ритъма на всички живи същества на нашата планета. Необходимостта да познаваме, съхраняваме и ценим този огромен организъм е витална за човешкото добруване и просперитет. Родното Черно море, свързано чрез проливите със световния океан, е огромен музей, притихнал в очакване на посетители. Липсата на кислород в недрата му предпазва следите от древни цивилизации, развили се покрай бреговете на някогашното езеро преди повече от 8 000 години, както и на всички кораби потънали във водите му оттогава. Завесата над неговите тайни се повдига пред смело противопоставящите се на безчетните предизвикателства и опасности, съпътстващи несъвместимата с човека водна среда. Малцина са избраните да посветят живота си на този висш идеал“, смята авторът на „Черноморски диалози“.

Морето не знае ни логика, ни милост е написал преди много години Антон Павлович Чехов, припомня Заимов. „Нашите, човешки отношения с него са многолики подобно на отношенията между нас, хората. Има такива добри и любовни, а има и развълнувани и даже бурни като самото море в моментите, когато палавият вятър си играе с вълните без мисъл и умора. Да се познава, обича и играе с морето е моята кауза. Изобилието на живот в родното Черно море остава слабо познато за широката публика. Смея да твърдя, че по отношение на изобилие на сюжети за макрофотография българският бряг на Черно море се нарежда измежду най-добрите дестинации“, казва още той.

„Водната среда е естествена за човека, всеки от нас е прекарал в нея деветте месеца преди раждането си. Реенето под водата е най-близко възможното състояние до дълбоката медитация. Само от нас зависи дали светът, от които нявга сме излезли, ще ни изпълва с ужас, или ще се превърне в най-голямата авантюра на живота ни. Всичко това ме тласна да се впусна в танц с „голямото синьо“, което е и името на любимия ми филм за морето, да го откривам за себе си и да споделям преживяванията си с хора на които темата им е по далечна или чужда. Този танц, вярвам ще продължи дълго защото знай, че най-хубавата обич е постоянната“, казва Михаил Заимов.

Откриването на „Черноморски диалози“ е на 11 юни в Градската градина, в София.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights