19.06.2024 | 20:40

Чешките дни на културата в ДКИ „Двореца“ – Балчик приключиха с две изложби от пленер (снимки)

Снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

Снощи в галерия „Тихото гнездо“ на ДКИ „Двореца“ бяха официално закрити Чешките дни на културата в Културен център „Двореца“. На събитието присъства зам. областният управител на Добрич Живко Желязков, директорът на Средното училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в гр. Валашске Мезиржичи, преподаватели и ученици от Чехия, както и от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна. Директорът на ДКИ КЦ „Двореца“ Жени Михайлова поздрави присъстващите, като награди партньорите допринесли за това сътрудничество.

Областният управител Живко Желязков връчи Грамота за
изключителен принос в развитието на българо-чешките културни взаимоотношения,
съхранение и популяризиране на българската култура и история на директора на
ДКИ КЦ „Двореца“ г-жа Жени Михайлова.

Грамоти и подаръци получиха и заслужили журналисти отразявали събитията на културната институция.
Приятелството на Двореца с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. ДКИ отбелязва 10-годишния юбилей от творческото и институционално партньорство със Средното училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в гр. Валашске Мезиржичи. Заедно с тях, с подкрепата и участието на немалко български институции, са реализирани няколко съвместни международни проекта в областта на представянето, съхраняването и популяризирането на културното наследство. Тази година гостите на „Двореца“ в продължение на седмица се наслаждаваха на две изключителни изложби: тази на Чешки център – София с великолепния „разказ в картинки“ на Рената Фучикова, посветен на живота и делото на Антонин Дворжак, а също и интерактивните модулни кубове на Регионален исторически музей – Варна, един истински портал към виртуалния свят, представяща безценното просветителско дело на братя Шкорпил.
С пристигането на децата от Чешкото училище и на техните връстници от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна пространствата в Двореца оживяха и се наситиха с жизнения дух и креативността на младите хора. Два дни те работиха заедно в творчески работилници, експериментирайки с различни художествени техники, и резултата от техния труд, както и от труда на техните преподаватели, ще видите на 7-ми юни в изложби, разположени в галериите „Тихото гнездо“ и „Тунела“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights