16.06.2024 | 16:15

Чешкият център София представя в „Двореца“ – Балчик изложбата „Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“

Снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

Изложба на Рената Фучикова „Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“ бе открита снощи в галерия „Тихото гнездо“ на ДКИ „Двореца“ от директора на ДКИ „Двореца“ Жени Михайлова.
Изложените илюстрации на Рената Фучикова ни запознават по нетрадиционен начин с живота и творчеството на световноизвестния композитор Антонин Дворжак, каза при представянето Силвия Дерибеева, от Чешкия културен център в София.


Изложбата е базирана на едноименната книга на авторката, която чрез комикс разказва историята на един от най-известните чехи. Събитието е част от програмата на Чешкия център по повод Годината на чешката музика. Проектът съдържа комикси, които разказват историята на един от най-известните чехи. В него присъстват и илюстрации на най-популярните произведения на Антонин Дворжак: „Славянски танци“, „Te Deum“, „Русалка“ и „Из новия свят“. Проектът идва при нас благодарение на Чешки център-София и с подкрепата на Музея на Антонин Дворжак във Висока и Пршибраме (чешкото село, където са създадени много от творбите му и което все още вдъхновява творци да създават редица музикални и театрални представления).
Експозицията ще бъде представена до 9-ти юни.
На откриването на изложбата присъстваха възпитаници на училищата по изкуствата от чешкия град Валашке Мезержичи и Националното училище по изкуствата ”Добри Христов” – Варна. Учениците и техните учители подготвят съвместна изложба по време на пленер в „Двореца“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights