08.12.2023 | 18:31

Шести по ред фестивал на историческото документално кино Dock

10 филма ще се състезават за отличие в конкурсната програма на фестивала, който е международен. Съпътстващата програма ще бъде посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи.
Събитието, което е изцяло с вход свободен, ще бъде открито утре и до 22 септември в залата на Културния дом ще предложи на публиката разнообразни заглавия от света на историческото документално кино.  

За фестивала разказва журналистът Димитър Стоянович, който е основател и селекционер.

Филмите от конкурсната програма ще бъдат оценявани от жури с председател Андрей Слабаков и членове – Филип Бергсон, кинокритик, Башар Рахал, актьор и кинопродуцент, Симеон Пиронков, композитор и диригент, и Александър Трайков, директор на главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата.

В състезателната програма са включени филми като „Отскубнати до корен“ на режисьорите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов, „Ботичели, Флоренция и Медичите“ на Марко Пианиджани, „Музика под свастиката: Маестрото и челистката от Аушвиц“ на Кристиан Бергер.

Фестивалът ще предложи на зрителите още „Чарли Чаплин, геният на свободата“ на Ив Юлан, „Чернобил: Проучване след апокалипсиса“ на Яра Лий, „Касино тогава и сега“ на Паоло Амели, „Носталгия (по родината)“ на Гюлзел Йозкан, „1942: Велодром д’Ивер“ на Давид Корн-Броза, „Следеният човек“ на Димитър Коцев – Шошо и „Колите, с които нахлухме в капитализма“ на тандема Борис Мисирков и Георги Богданов.

Сред заглавията в съпътстващата програма, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, са филмите “Корабите тръгнаха пълни” с режисьор Костадин Бонев, сценарист Владимир Игнатовски и продуцент Димитър Гочев, “Спасителят” с режисьор Владимир Щерянов, сценарист Димитър Недялков и продуцент Добромир Чочов и „Доли медия“. 

Основатели и селекционери на фестивала Dock са братята Димитър и Петър Стоянович. Художествен директор е Лъчезар Аврамов, селекционер е Ана Йованович, а главен организатор- Елени Декидис, се посочва още в сайта на събитието. 

Оценяването на филмите ще се извърши от международно жури, което ще връчи голямата награда от 2 000 лева.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights