26.05.2024 | 2:47

Ще плати ли Шумен част от спектакъл в НДК?

19 000 лв. без ДДС поиска от община Шумен продуцентът на ансамбъл „Българе” Христо Димитров. Средствата са нужни за реализирането на спектакъла „Шуменската гара”, който ще се играе на 11 май в голямата зала на Националния дворец на културата в София. Димитров е създал концепцията за мащабен концерт, вдъхновен от 130-годишнината от откриването на гарата в Шумен. 

Той пише, че е представил идеята на кметски екип на проф. Христо Христов и е получил обещание за подкрепа. Бюджетът за спектакъла, в който трябва да участват 1500 танцьори, надвишава 200 000 лв. Средствата се събират от дарители, а билетите са продадени. 

В афиша са изброени над 40 танцови формации от цялата страна, но без участници от Шумен. Все пак танцьори от десетия град ще има, но те ще бъдат в графата „подгряващи групи”, обяви през март Светла Станкова, която до 15 април бе зам.-кмет по култура в Община Шумен. Тогава тя обясни, че спектакълът е изнесено отбелязване на 11 май – Деня на Шумен. В писмото си продуцентът на „Българе” обаче казва, че това е била единствената свободна дата в НДК, в близост до Световния ден на танца.

Призивът на почетния гражданин на Шумен Христо Димитров е изпратен до общинските съветници часове преди днешното заседание на Общинския съвет. Искането не е разглеждано и гласувано от нито една постоянна комисия към съвета и вероятно ще бъде предложено от кмета Христов като извънредна точка в дневния ред.

„Ще направя нещо невиждано в историята на българското изкуство”, обещава Димитров. „Аз вярвам, че този спектакъл ще покаже на цяла България какъв изключителен принос за страната ни има нашият град и че това е не само история, но и настояще”, допълва той и завършва молбата си с думите „Да живее град Шумен!”.

Източник: БНР Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights