Юбилейната изложба „50 от 50“ на Националния исторически музей ще бъде открита на 10 май

Юбилейната изложба „50 от 50“ на Националния исторически музей (НИМ) ще бъде открита идната сряда, 10 май, съобщиха от културната институция.

През 2023 г. се навършват 50 години от създаването на Националния исторически музей и изграждането на музеен комплекс в град София. Вече половин век най-голямата музейна институция в България развива културното и научното разбиране за опазването и съхраняването на историческото наследство, оставено по българските земи от племената и народите, населявали нашите земи от древността до наши дни, отбелязват от НИМ.

Юбилейната изложба „50 от 50“ ще разкаже на публиката повече за своята собствена история. В 50 постерни пана с архивни снимки и витрини, с важни за всяка от годините предмети, които описват запомнящи се събития от историята на музея, НИМ поставя началото на честванията по повод своята 50-а годишнина.

Националният исторически музей е създаден с Разпореждане № 90 на Министерския съвет от 5 май 1973 г. „със задача да издирва, събира, съхранява, проучва, обнародва и показва веществени и документални паметници, свързани с цялостната история на българския народ от основаването на Българската държава до наши дни…” За пръв директор на НИМ през юни 1974 г. е назначен проф. Страшимир Димитров. Още първата изложба на музея „Праисторическо изкуство в българските земи” (5 май 1975 г.) е заявка за бъдещото надхвърляне на хронологичните граници, заложени в Разпореждането за създаването на НИМ. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *