20.07.2024 | 7:11

„Язовецът“ или „Жажда за живот“ в Нов театър НДК

На 30 май 2023 г. в Нов театър НДК, от 19:30 ч. ще се играе постановката „Язовецът“ или „Жажда за живот“ по Ем. Станев.
Драматизация и режисура – Бойко Илиев.
Участват: Стефка Янорова, Елена Петрова и Веселин Калановски.

Проектът “Язовецът” по едноименната повест на Ем. Станев е един опит за едно превлекателно пътуване в неговия свят. Толкова близък и толкова неочакван. Започнах това пътуване с “Крадецът на праскови”, продължих с главоломното потъване с “Антихрист”, за да намеря онази неочаквана хармония в “Търновската царица”. След НТ “Ив. Вазов” и ТМЦ Разград, намерих своето място за срещи с Ем. Станев – “Нов театър” НДК. Изграденият от мен театър със своята уютност и камерност, ми се струва един добър пристан за творчеството на изящния български писател. Не мога да отмина сполучливия актьорски ансамбъл, който успях да привлека за тази амбициозна и предизвикателна задача: Стефка Янорова,Елена Петрова и Веселин Калановски. С тези актьори съм работил неведнъж и смятам, че заедно ще намерим онези пътеки, които да ни доведат до една щастлива среща със зрителите на “Нов театър” НДК.
„Колко е трудно за човешкото сърце да обича света и същевременно да знае ужаса на битието! От това идва най-голямата скръб и колкото и да е чудно, най-голямата човешка сила…“, споменава мимоходом Ем. Станев и продължава своята изповед – разказ.
Разказът е за неистовата самота на твореца, за неотвратимата му обреченст, за обричащата го другост. Тя, другостта, не е поза, не е маска – тя е неговата същност, неговата уязвимост, неговата защита – стената, която подобно язовеца издига пред преследвачите… Но преследвачи в буквалния смисъл в текста няма (семейството дори не го търси, на столичният художник сам е предложил картините си, и г-жа Моран не натрапва своето присъствие). Това, от което се огражда, брани Тасо, е посегателството към неговата идентичност, към неговото бленуване на света, на човека. Липсата на персонифицирани „преследвачи“ откроява необозримостта на отстоянието между света на твореца и външния свят; необхватната, неуловимата, неназовимата враждебност на битието, неговата абсурдност…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights