23.02.2024 | 19:24

Якуб Орлински – певецът, който изглежда и пее като ангел

Снимка: личен архив

По покана на Соня Йончева контратенорът Якуб Орлински гостува в София заедно с пианиста Михал Биел в поредицата „Съкровени гласове“ в концерт на 13 февруари озаглавен „Красота и думи“.

Контратенорът Якуб Юзеф Орлински омагьосва публиката с високия си и същевременно плътен глас. Но Орлински не изпъква само на оперната сцена. За да балансира своята певческа работа, той танцува брейк на ниво, което също си заслужава да бъде гледано. Като добавим към това зашеметяващата му външност и невероятния му чар, не е чудно, че младият поляк изглежда безпроблемно кара дори по-младата публика да обикне операта.

Как привлича нови слушатели към операта и какви са акцентите в програмата на концерта на 13 февруари, чуйте в разговора на Антония Барулова с Якуб Орлински.

Кое беше първо за теб – пеенето или брейк денсът?
ЯО: Пеенето беше първо, но аз бях много активно дете, карах скейтборд, кънки, и това като че ли беше подготовка за брейк денсинга. Но започнах с него когато бях на 18, така че беше сравнително късно.

Брейк денсингът вид терапия ли е за теб?
ЯО: Абсолютно. Това е нещо, което наистина ми помага да се поддържам психически здрав, защото когато пътувам толкова много, когато правя толкова много концерти с различна музика, работя с различни хора и съм в различни държави на различни континенти е много трудно. Не винаги е супер забавно и цветно. Понякога е много изтощително. Изтощен съм и просто уморен. Но уморен психически, а не физически уморен. И затова наистина имам нужда да мога, да танцувам толкова много. Трябва да се поддържам в добра форма. А брейкингът е точно това. И това е още един вид форма, където мога да създавам и да използвам творчеството си, за да изразя себе си. Ето защо за мен това наистина е някакъв вид медитация.

Концертът „Красота и думи“ на 13 февруари в зала „България“ е с начален час 19.30 часа и се осъществява в партньорство с Полски институт в София.

Източник: БНР

Билети за концерта „Красота и думи“ на Якуб Юзеф Орлински и Михал Биел тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights