23.06.2024 | 7:51

Ямбол е домакин на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – 2023

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ – 2023 ще се проведе в Ямбол от 23 до 26 февруари под патронажа на Министерството на културата.

В последните дни на февруари Ямбол по традиция ще се превърне в маскарадната столица на България – кукери, сурвакари, сурати, старци, мечкари, джамалари, русалии пак ще се съберат, за да покажат богатството на българските маскарадни игри. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа, Долината на кукерите”.

В 10:30 часа на 23 февруари, четвъртък, малките кукери от Ямболския регион ще покажат какво са научили за обичая на сцената на детския фолклорен празник „Аз съм кукерче!“ пред Община Ямбол. През това време майстори на кукерски маски от Община Тунджа ще показват как се изработват те.

В 16:30 часа в Арт галерия „Кирил Кръстев“ ще се проведе среща – разговор „Кукерландски спомен за Зайо“, гарнирана с изложба, посветени на 80-годишнината на художника Георги Зайков – Зайо, създател на знака на „Кукерландия“. Той е и вторият ямболски художник на име Георги, станал известен във Франция, след Жорж Папазов.

На 24 февруари, петък, карнавално шествие на малки и големи кукери ще тръгне в 17:30 часа от улица „Търговска“, предвождано от емблематичните ямболски гигантски маски и Гайдарски състав при Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ към Министерството на културата.

Организатори на фестивала са Община Ямбол – официална страница и Община Тунджа, а пълната програма можете да изтеглите оттук: https://yambol.bg/kukerlandiq-2023

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights