20.06.2024 | 20:56

Ясен Вълчанов и Бланка Ли са в единственото българско „Списание за танц“

Шестдесет и петгодишнината годишнина на големия балетист Ясен Вълчанов и среща с имена от международната сцена като испанската хореографка Бланка Ли са част от темите в новия брой на единственото българско „Списание за танц“, съобщават инициаторите на изданието от фестивала „Антистатик“.

Обърнато е  внимание на творчеството на млади автори като Яница Атанасова, Марион Дърова и Даниел Денев

„Стойността на танца“ е водещата тема на новия брой. „Строго и тържествено журито обявява оценките си за поредната двойка в телевизионния формат Dancing Stars. Преди камерите да я покажат на дансинга, сме проследили усилията, които специално поканените участници са вложили в първите си стъпки на фокстрот или самба, и развълнувано очакваме да видим как се оценява резултатът им в състезание с останалите. На улицата се дочуват ентусиазираните възгласи от развихреното хоро в курса по народни танци в близкото читалище. Премиерните представления на Националната опера и балет са разпродадени – да бъдеш там е престижно. Докато съвременните танцови продукции продължават да търсят своите сцени и публики, като преди това са попълнили във формулярите за кандидатстване за проектно финансиране как отговарят на всички приоритети. Въпреки че на пръв поглед танцът се радва на широка популярност, липсва достатъчно обществено признание на това изкуство. И се питаме кое придава стойност на танца днес? На кои негови качества на сцената или в живота се приписва особено значение? С какви ценности обвързваме танца като форма на изкуство и културна практика?“, коментира Ангелина Георгиева, главен редактор на списанието. 

В него има и текстове на водещи танцови артисти, изследователи и експерти като Криса Паркинсон, Йенс Рихард Гирсдорф, Маделине Ритер, Ги Кулс, Йерун Петерс, както и статии на Мила Искренова, Стефан Христов, Радослав Чичев, Мария Русанова.

„Списание за танц“ излиза на хартия веднъж годишно. Има 120 страници. Разказва за миналото, настоящето и бъдещето на класическия балет, съвременния танц и танцовата култура в България и по света.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights