23.04.2024 | 0:57

Ясни са номинациите за награди „Варна“ за ярки постижения в областта на културата

Осем личности и шест колектива са допуснати за награди „Варна“ за ярки постижения в областта на културата за 2024 г. С тайно гласуване журито за присъждане на отличието допусна номинациите, които не са окончателни.

Съгласно общинския статут следва публично обсъждане, чийто срок не може да бъде по-кратък от 14 дни. В този период всички заинтересовани могат да се включат с мнения и становища. Писмата, адресирани до ПК “Култура и духовно развитие” на Общинския съвет и до журито, се внасят в деловодството на Община Варна.

Окончателното решение за присъждане на награда “Варна” журито приема с тайно гласуване и мнозинство от две трети гласове. Заседанието, на което се гласуват решенията за определяне на наградите, е открито за гражданите.

Номинирани за награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. са следните личности и колективи:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА”

Димитър Трайчев – за цялостно творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Като графичен дизайнер винаги е респектирал с висок професионализъм и оригиналност на идеите в работата си по създаване на стотици плакати, лога, оформление на книги и каталози.

І. ЛИТЕРАТУРА

Красимир Машев – един от най-известните съвременни български сатирици, за издадената му през 2023 г. книга „Кални бани“, в която описва героите на прехода.

Свилен Иванов –  преподавател в катедра „Маркетинг“ при ИУ – Варна, но занимаващ се с писане през целия си живот, за дебютната му стихосбирка „На юг от устните , запад от морето“.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Христо Христов – утвърдено име в съвременното българско изкуство с  автентичен и разпознаваем стил. През 2023 година представя успешно юбилейната си изложба във Варна, Пловдив и Германия, като допринася за утвърждаването на положителния имидж за Варна – град, създаващ творци с високи художествени умения и постижения.

Екипът на Галерия „Ларго“ – за творческия проект „Светът има нужда от младите“. Изложбата от дигитални рисунки с добавена реалност фокусира по нетрадиционен начин общественото внимание върху проблемите, нуждите и мечтите на младите хора.

ІІІ. ТЕАТЪР  

Константин Соколов – за изключително актьорско майсторство в изграждането на силно въздействащия образ на обущаря Петър в представлението „Ботушът“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна по пиесата на Лило Петров.

Мария Томова – за завладяващото превъплъщение на младата актриса от Държавен куклен театър – Варна, в характерния образ на Пипи в спектакъла „Пипи Дългото чорапче“.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна –  за творческата работа в спектакъла „Под игото“ по един от най-емблематичните български сюжети и превръщането му в сценична творба, която трогва, провокира размисъл, внушава гордост и вдъхва надежда.

Екипът на Държавен куклен театър – Варна – за високохудожествената успешна реализация и завладяваща актьорска работа в мюзикъла „Питър Пан“.

ІV.  МУЗИКА

Няма номинации.

V. ОПЕРА

(изпълнителско изкуство)

Симфоничен оркестър на ТМПЦ- Държавна опера – Варна – за високо професионално майсторство и художествени постижения в симфоничните концерти – „100 години от рождението на Добрин Петков“, „Пета симфония“ -Малер,  „В навечерието на Рождество Христово“.

VІ. ТАНЦ

Екипът на балетната трупа на ТМПЦ- Държавна опера – Варна – за високохудожествени постижения, за професионализма, таланта, творческата енергия в новата хореографска редакция на балетния спектакъл „Ромео и Жулиета“ по музика на Сергей Прокопиев с хореограф Сергей Бобров.

VІІ. КИНО

Зоя Черешарова-Михайлова – за работата й като автор на документалния филм „Полет към мечтите….“, посветен на 30-годишнината от създаването на Варненската детско-юношеска опера.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Няма номинации.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Пламен Гутинов – за изключителната му фотоизложба „Пулсът на града“ и за популяризирането на Варна като дестинация на фотографите.

Екипът на Кореспондентското бюро на БТА – за интензивното отразяване на културния и обществения живот на Варна и по повод 125-годишнината от създаването на Агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights