13.06.2024 | 13:27

Ерос Рамацоти с нов албум, ново турне и нова роля – на дядо

Снимка: Fest Team

На 25 април Ерос Рамацоти пристига в София за концерт в зала „Арена София”.  Очакваната от феновете му изява на българска земя е част от европейския етап на световното му турне, започнало още миналата есен и отвело го досега основно на сцени в двете Америки. Европейският етап на турнето ще стартира на 3 февруари в Лисабон, Португалия, и ще приключи на 26 август в Рейкявик, Исландия.

Турнето „Безкраен ритъм” („Battito infinito” на италиански) представя новия албум на Ерос Рамацоти, носещ същото име. Премиерата на албума беше на 16 септември миналата година. С него студийните албуми на Рамацоти станаха общо 15, към които трябва да се добавят и две компилации с най-добрите хитове на певеца и трите албума с изпълнения на живо.

Новият албум на Ерос Рамацоти се появи след четиригодишна пауза. Обикновено певецът предпочиташе да издава студийните си проекти в интервал от 1-3 години, но коронавирусната пандемия позабави нещата този път.  Рамацоти е участвал в композирането и в написването на текста на почти всички парчета от новата тава.  Изключение прави „Ogni volta che respiro”, чийто текст е дело на певицата Мариела Нава, а музиката е на Енио Мориконе. Това е и единственото поп парче, композирано от прочутия маестро на филмовата музика, починал през  2020 г.

Любовта към децата, към природата, към жената на живота, към самия живот, любовта, която е способна да преодолява всички препятствия – това са водещите теми в новия албум на Рамацоти. За песните „Figli della terra” и „Sono” той си партнира и с Джованоти и Алехандро Санц. 

В новия албум класическото за Рамацоти бунтарско-романтично звучене може да бъде открито в парчетата „Battito infinito”, „Magia”, „Ti dedico” и „Nessuno a parte di noi”.  А композицията на Мориконе  „Ogni volta che respiro” е едновременно тъжна, но и окриляваща съвременна трактовка на оперна ария. „Gli ultimi romantici”, „Figli della terra” и  „Ama” са енергизиращи.  „Ritornare a ballare” и „Eccezionali” са със завладяващ танцувален ритъм, докато „Madonna de Guadalupe” и „Sono” са вариациии на латинопопа, първата по-динамична, а втората – по-лирична.

Според някои музикални критици в новия албум на Рамацоти няма изненадващи музикални решения и той е по-скоро нов прочит на темите и стиловете, на които той си остава верен вече близо четири десетилетия. Но въпреки това „Battito infinito” показва, че не случайно в дългогодишната си кариера Ерос Рамацоти има над 70 милиона продадени дискове в цял свят, 2 милиарда стриймвания в музикалните платформи и почти 2 милиарда гледания в ЮТюб, според данни от официалния сайт на изпълнителя. И не случайно Ерос Рамацоти си остава един от най-познатите в света съвременни италиански изпълнители, отбелязва електронното издание „Ол мюзик Италия”.

След две години Ерос Рамацоти ще има и юбилей – 40 години от издаването на първия му студиен албум. А още тази есен Рамацоти, колкото и да не се вярва на неговите почитателки,  ще отбележи 60-годишен юбилей.  Певецът е роден на 28 октомври 1963 г . в Рим.

Любопитно е, че Рамацоти, който възпява любовта във всичките си песни  и според представителките на нежния пол е изключително сексапилен, неотдавна сподели в телевизионна програма по „РАИ Уно”, че сега  в живота му няма жена. Той разказа, че след концертите, на които усеща огромната любов на публиката към него и творчеството му, се прибира в хотелската стая сам. „Да намериш любовта не е толкова лесно”, споделя певецът в това интервю, излъчено в средата на декември. Той обаче допълва, че тази самота не му тежи. Защото човек се ражда сам и животът му минава в самота, въпреки че около него може да има много хора. „Човек трябва да свикне с тази самота. Тя не трябва да бъде нещо негативно, а нещо, което ти дава повече сила, за да започваш отново всеки ден”, казва певецът и допълва, че въпреки славата, феновете, успехите, той е здраво стъпил на земята и си остава обикновен човек.

Сега на Рамацоти може и да се трудно струва да намери любовта, но през 90-те години на миналия век я беше открил в лицето на модела Мишел Хунцикер. За нея той и до днес признава, че е голямата му любов. Двамата се запознават след концерт в Милано през 1995 г., започват връзка и година по-късно вече имат дъщеричка Аурора, а след още две години се женят. Бракът им издържа обаче само 4 години и през 2002 г. съпрузите, за която много италианци смятаха, че са най-романтичната светска двойка, се разделят. Мишел Хунцикер е по-млада от Рамацоти, тя е родена през 1977 г., и може би това изиграва роля в разпада на тяхната връзка. Въпреки че години по-късно наяве излиза и тайната, че Мишел е била част и от секта в даден момент от брака си с Рамацоти, която повлияла негативно на разбиранията й за брачния живот и за съпруга й, което също било повод за разпадане на връзката им.

Въпреки раздялата с Мишел, Рамацоти споделя, че не е възприел краха на брака им като нещо изключително трагично и че двамата са запазили отличните си отношения. „Когато  двама души се разделят, не трябва да воюват всеки ден. Защото любовта и привързаността  остават завинаги”, казва той и допълва, че това е валидно особено, когато двамата души, които са се обичали, имат деца от връзката си.

Самата Мишел Хунцикер, която е от нидерландско-швейцарско-германски произход, днес също говори с топли думи за времето, прекарано с Рамацоти.  А благодарение на брака си с него популярността й нарасна през годините и от модел тя бързо се издигна в света на шоубизнеса и днес е популярна телевизионна водеща и актриса.  Бившата госпожа Рамацоти е водила фестивала в Сан Ремо и бе водеща и на италианската версия на програмата, позната у нас като „Господари на ефира”. Заради брака си с Рамацоти Мишел стана и една от най-следените в Италия ВИП персони. След раздялата с Ерос тя започна връзка с италианския предприемач и наследник на модната къща „Трусарди” Томазо Трусарди. Двойката има две дъщери – Соле, която тази година ще стане на 10 годинки, и Челесте, която тази година ще навърши 8 години. Мишел и Томазо се ожениха през 2014 г., но обявиха през януари миналата година, че се разделят. После Мишел започна връзка с ортопеда Джовани Анджолини, станал звезда от италианската версия на риалити формата „Биг Брадър”, но след раздяла й с него се появиха съобщения, че Мишел се е събрала отново с Томазо Трусарди.

Когато се говори за Ерос Рамацоти и песните му, възпяващи любовта, неизбежно хората освен за Мишел се сещат и за втората съпруга на певеца – манекенката Марика Пелегринели. Тя е още по-млада от Рамацоти.  Родената през 1988 г. Марика се запознава с Ерос през 2009 г. по време на наградна церемония, на която именно тя връчва награда на певеца. След две години се ражда дъщеричката им Рафаела Мария, а през 2015 г. и синът им Габрио Тулио, като междувременно Ерос  и Марика се женят през 2014 г. Но бракът им се разпада през 2019 г.  За разлика от Мишел Хунцикер, Марика остава дълго далеч от светлините на прожекторите след разпадането на брака й с Ерос.  През миналата година най-после Марика проговори за брака си с Ерос. Пред изданието „Списание Ф” тя сподели, че е било много трудно за нея да се опита да отклони мислите на Рамацоти от Мишел и да го направи щастлив след краха на  предходния му брак.  Марика разказа, че 25 години разлика във възрастта й с Ерос също са били от значение за проблемите в брака. Освен това тя набързо е изоставила ученето и е последвала певеца в обиколките му по света. Марика разказа, че отрано е станала майка, защото Ерос много е искал да има още деца и сподели, че самата тя не е била сигурна дали е иска толкова рано да бъде майка, а просто е предприела тази стъпка, за да задоволи желанието на съпруга си да стане отново родител. Днес тя не съжалява, че има две деца, но допълва: „Когато създаваш семейство със значим творец, животът е невъзможен”. Накрая тя се уморила от този живот и предпочела да сложи край на връзката.  Днес двойката е постигнала мир помежду си заради доброто на децата.

Сложният личен живот на Ерос Рамацоти с много герои в него съвсем скоро ще се обогати още повече. Още тази пролет голямото семейство на певеца (в което италианците на шега включват дъщерята на Ерос от брака му с Мишел Хунцикер, двете му деца от брака му с Марика Пелегринели, но също и Томазо Трусарди и двете му общи деца с Мишел  Хунцикер) ще се увеличи с внуче. Самият Ерос признава, че за него е било неочаквано да научи, че ще  става дядо, но сега очаква  с голямо вълнение раждането на детето. А то ще се роди в семейството на 26-годишната Аурора Рамацоти и годеника й Гофредо Черца. Гофредо, когото италианците отново на шега включват в голямото семейство Рамацоти, е на 26 години и е роден в семейството на медици. Самият той е завършил електроинженерство и бизнес администрация, а днес се занимава с маркетинг в Милано и има уеб страница и приложение, посветени на фитнес тренировките. 

Аурора Рамацоти е телевизионна водеща и актриса, но славата й е далеч от тази на известния й баща и на майка й Мишел.  Аурора е и инфлуенсър  в социалните мрежи, където промотира и редица марки. Но още откакто първородната дъщеря на Ерос Рамацоти навлезе в шоубизнеса, в Италия коментарите за нея не са особено ласкави. Аурора е набеждавана, че е протеже на известните си родители.  Всяко нейно начинание е критикувано. Мнозина оприличават това отношение към нея с отношението, което има и към Лурдес Леон – първородната дъщеря на Мадона. Самата Аурора засега се справя с омразата, която се излива по неин адрес и дори успя да я обърне на шега под формата на рап парче.  А неприязънта, която се излива върху Аурора в социалните мрежи, не е никак малка. Неотдавна самата Аурора дори я дефинира като онлайн тормоз. Достатъчно е щерката на Ерос Рамацоти да пусне в интернет снимка, на която не е гримирана, достатъчно е да възроптае срещу обидното подвикването от страна на мъжете към жените по улицата, достатъчно е да говори откровено за секса, да се похвали с творчески планове, да каже колко се радва или е уплашена от бъдещо майчинство, и това отприщва лавина от обидни и подигравателни коментари по неин адрес. Самата Аурора казва, че никога няма да престане да се противопоставя на всичко това, защото ако го направи значи, че се е предала и онези, които тормозят хората онлайн, или си позволяват да отправят неоправдани критики към някого, когото изобщо не познават, ще са победили. Но неотдавна щерката на Рамацоти все пак реши да сложи отчасти край на тормоза, като обяви, че закрива акаунта си в Туитър и намекна, че ще закрие и акаунта си във Фейсбук. Тя заяви, че това ще е само от полза за нейното психическо здраве.

Самият Ерос Рамацоти открито никога не е коментирал „войната”, която води най-голямата му дъщеря с онлайн тормоза, а и журналисти никога не са му задавали директно въпроси в тази насока. Но за негласен коментар по въпроса може да се възприеме фактът, че най-дългата композиция в новия албум на певеца – „Battito infinito”, която е почти деветминутна,  е с текст, написан от Ерос заедно с  Аурора. Тази песен, дала и името на целия албум и разказваща за един свят, в който човек трябва да е свободен, за да може да обича пълноценно,  е достатъчно добър отговор, който певецът дава на всички пропити с омраза и погълнати от предразсъдъци хора, за които единствената „свобода” са нападките към другите. Аурора между впрочем участва и в изпълнението на песента с речитатив на английски език. А пък в клипа към първия сингъл от албума – парчето „Аma“, Аурора заедно с майка си Мишел Хунцинкер играят главни роли.

Иначе Рамацоти не избягва директните изказвания. След като италианската десница, оглавявана от „Италиански братя” на Джорджа Мелони, спечели парламентарните избори през септември, в Инстаграм Рамацоти написа: „Ние сме точно това, което заслужаваме”.  В края на октомври  обаче той промени леко мнението си по този политически въпрос. „Ако Мелони е толкова сериозна, колкото изглежда, и ако хората, които тя извика в правителството си, също покажат, че са сериозни, то нещата може да са наред”, заяви той в интервю за „Кориере дела сера”.

И говорейки за бъдещето на Италия, в същото интервю той сподели и какви са плановете му за бъдещото му внуче. Като начало неговият подарък към детето ще бъде разходка в неговото студио, където са всичките му инструменти и там Ерос ще види кой инструмент ще поиска да докосне първо внучето. Но Ерос допълва, че според него колкото по-малко подаръци се правят, толкова повече човек е стимулиран да се усъвършенства – един възпитателен подход, който той има намерение да прилага и спрямо наследника на дъщеря си.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights