19.06.2024 | 20:39

1 юни е началото на Международниятеатрален фестивал „Лято, кукли иприятели“ в старата столица

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия
„Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване, фестивалната публика ще се срещне с актьорите от Държавен куклен театър – Пловдив и техния най-нов спектакъл
„Храбрият дървар“.
Вече установената традиция предполага представянето на спектакли както от цялата страна, така и от чужбина – Румъния, Англия, Босна и Херцеговина. Селектираните представления са подходящи за семейна публика и са подбрани така, че да подпомагат естетическото, духовното и
емоционално развитие на децата. Предстоят срещи с Баба Цоцолана, Патилан, Маша и Мечока, Мързеливия крал, Житената питка, Чими, добрия Боб и театрите от София, Пловдив, Бургас, Шумен, Смолян, Русе, Стара Загора, Сливен и др.
Шестото издание на фестивала е категорично доказателство за устойчивостта на МКТФ „Лято, кукли и приятели“. Това мотивира артистичния директор Веселин Василев от Театър ВЕСЕЛ отново да
включи съпътстващ модул в рамките на фестивала с разнообразни допълнителни събития. Именно с тези събития ще се обогати присъствието на различни по жанр изкуства, свързани с кукления театър.
„Сцена и кукли“ в Художествената галерия „Борис Денев“ е изложба на Емелияна Тотева – един от водещите сценографи у нас и в чужбина.
„Приятелите на „Лято, кукли и приятели““ пред факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ е другото събитие – уникална фотоизложба, посветена на първите пет издания на културния форум. Интересът към кукленото театрално изкуство ще бъде провокиран и чрез спектакъл за възрастни – „Упс… Аз ли го казах?“. А Авторската вечер е среща с Янко Митев – актьор, режисьор и драматург, създал множество пиеси и стихове за деца.
Основен и дългогодишен партньор в реализиране на фестивала е Фондация „Арт лято“. Спектаклите ще се играят на откритата сцена „Арт лято“. Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново е другият основен партньор, където ще се състоят и артработилнците за деца. При неподходящи атмосферни условия спектаклите ще бъдат представяни на сцената на Народно читалище „Искра – 1896“ – също партньор на фестивала.
Спектаклите и събитията от програмата на фестивала „Лято, кукли и приятели“ са безплатни за зрителите. Фестивалът се организира от Куклен театър ВЕСЕЛ – Велико Търново и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Международният форум е събитие от Културния календар на Община Велико Търново.
За допълнителна информация – 0878 790 549 или на страницата на Театър ВЕСЕЛ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights