29.02.2024 | 20:05

100 ГОДИНИ НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ПОЛИГРАФИЯ И ФОТОГРАФИЯ

Снимки: СБХ

В изложбата са представени произведения на ученици от специалностите „Полиграфия“, „Фотография“, „Графичен дизайн“, „Компютърна графика“ и „Компютърна анимация“ в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) в София.

13 – 28 февруари 2024 г.

СБХ – Шипка 6, зала 1В
откриване: 13 март, вторник, 15:00

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) е единственото в България училище за подготовка на специалисти по полиграфия и фотография. Наследник е на създаденото през 1923 Средно училище по книгопечатане и графически изкуства, съобщават от СБХ. 

През годините училището променя няколко пъти името си: 1923 – Средно училище по книгопечатане и графически изкуства; 1931/1946 – Държавното средно графическо училище за книгопечатане и графически изкуства; от 1948 – Народна графическа гимназия; от 1952 – Техникум по графика; 1959 – Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“. До края на ХХ век техникумът променя още три пъти своето име и от 1998 вече е Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография.

Училището е едно от двадесет и трите средни училища по изкуствата и по културата към Министерството на културата и провежда обучение по специалностите: „Полиграфия“, „Фотография“, „Графичен дизайн“, „Компютърна графика“, „Компютърна анимация“ и „Библиотекознание“.

От 2018 учениците от всички специалности в НПГПФ изучават учебните предмети рисуване, предпечатна подготовка, фотография и видеотехника, компютърна графика и история на изкуството.

Последователна е политиката на ръководството на училището за разширяване на професионалните контакти и за съвместна работа с водещи полиграфически фирми, потребители на висококвалифицирани специалисти в областта на издателската дейност, полиграфията, фотографията, рекламата и др. Подготовката, която НПГПФ осигурява, позволява на нейните възпитаници да се реализират успешно в престижни държавни учреждения и частни фирми.  

Изложбата ще бъде открита от доц. Христо Добаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights