26.09.2023 | 1:59

100 години от рождението на Ивайло Петров

На днешния 19 януари се навършват 100 години от рождението на Ивайло Петров (Продан Петров Кючуков) – известният писател, роден в добричкото село Бдинци, Почетен гражданин на град Добрич, носител на орден „Стара планина“ I степен, лауреат на Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“ за 2002 г., на наградите „Златен век“, „Йордан Йовков“ за 1990 г., Голямата награда на СУ „Св. Климент Охридски“ за литература и много други. Несъмнено най-популярното му произведение е романът „Хайка за вълци“ (1982), превърнал се в класика, за който получава наградата на Съюза на българските писатели през 1986 година. Произведенията му са преведени на белоруски, китайски, монголски, немски, руски, японски, румънски, френски, полски, словенски и др.

От 19 до 27 януари 2023 г. посетителите на сектор Книгозаемане ще могат да разгледат витрина, представяща литература с биографична информация за автора и богатото му литературно наследство. Читателите ще могат да заемат за дома „Мъдрият няма идеали“, „Три срещи“, „На чужда земя“, „Малки илюзии“, „Мъртво вълнение“, „Преди да се родя и след това“, „Хайка за вълци“, „Объркани записки“, „Баронови“ и др.

Витрината показва и издания, посветени на творческия път на Ивайло Петров, излезли изпод перото на литературните критици Стоян Илиев, Рада Въртунинска, Любен Бешков, Йордан Дачев.

Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights