26.02.2024 | 9:29

100 години от създаването си ще отбележи Дворецът в Балчик през 2024 година!

Директорът на ДКИ КЦ "Двореца" Жени Михайлова, снимка: Ангел Радилов

С богата културна програма ДКИ „Двореца“ Балчик ще отбележи през цялата 2024 година вековният се юбилей от създаването си. Това съобщи днес на пресконференция директорът на културната институция Жени Михайлова.
Припомняме, че през декември 1924 г. кралица Мария харесва и купува от банкера Жан Крисовелони мястото Балчик и смята, че то е подходящо за изграждане на кралска резиденция. Планира да построи там един „артистичен каприз”, създаден да улови същността на нейния собствен своеобразен стил и вкус. Строителството започва през 1925 г. Една от първите построени сгради е къщата (вилата) на кралицата „Тихото гнездо”.
Едновременно с построяването на вилата, тече оформянето на градините и алеите на комплекса, преустройството на съществуващите воденици, укрепването на терена. Оформен е един цялостен ансамбъл от сгради и парк, едно миниатюрно стопанство, което разполагало със собствена охрана, електроцентрала, поща, столова, разсадник за зеленчуци и цветя, овощни градини и лозя.
Строителството приключва през 1936 г. Две години по-късно кралицата умира, а след още две години, през 1940 г. Южна Добруджа, заедно с Балчик, е върната в пределите на България.

Още през месец януари в галерия „Тихото гнездо“ е предвидена изложбата „100 години мечта и реалност“ с картини от фонда на КЦ „Двореца“.
През месец март в Каменната зала е предвиден Концерт „Пролетна магия“ с песните на трио „Магия“. Изложба на картини от миди на Златка Божилова ще бъде подредена от 23 април до 6 май в Галерия „Тихото гнездо“.
Дарина Пенева ще експонира изложба живопис от 26 април до 9 май в Галерия „Тунела“.
Симона – Теодора Рошка-Неакшу в Каменната зала ще представи от 15 до 30 април ЕТНОГРАФСКАТА ИЗЛОЖБА „IN THE UNIVERSE OF QUEEN MARY“ ETNOGRAPHIC EXIBTION CELEBRATING A CENTURY OF BALCIC CARTLE.
От 28 май до 7 юни ще бъдат отбелязани Чешките дни на културата в Двореца. Тогава е предвиден Художествен пленер и изложба на училището по стъкларство, живопис и промишбен дизайн гр. Валашске Мезиржичи. През 2024 година „Двореца“ ще отбележи десет години от партньорството с чешкия град Валашске Мезиржичи.
По същото време е и художествения проект с добавена реалност на РИМ гр. Варна – „Братя Шкорпил – пазители на историческата памят“.
През месец май е Концерт-спектакъла за деца и юноши „От Дворжак до Владигеров“ на Дивертименто“ и Грациела Панайотова.
Изложба на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ Варна, в галерия „Тихото гнездо“.
От 3 до 16 юни в Учебния център на Двореца ще бъде експонирана изложбата с детски рисунки на КАРИНДОМ – Варна.
„Рисунки с чаша вино“ един урок по рисуване със Сечкин Хаджъсюлюш, също в Учебен център, през месец юни 2024 г.
От 14 до 27 юни в Галерия „Тунела“ е изложбата живопис на Танер Мерт.
Дните на румънската култура в Двореца са от 17 до 26 юни в Каменната зала.
22-29 юни в Галерия Тунела е Международния пленер „Пространство и време“.
От 10 до 23 юни Изложба в подкрепа на талантливи ученици и студенти – Анатолий Станкулов и приятели.
Международният хоров фестивал през 2024 г. ще се състои от 5 до 9 юни в Каменна зала и Нимфеум.
От 27 до 29 юни в Каменна зала е Международния студентски Филмов фестивар за късометражни филми „Ранно пиле“. Той е организиран от ДКИ КЦ Двореца и Американска фондация България.
От 5 до 13 юли в зали и пространства в ДКИ КЦ „Двореца“ за първи път ще се проведе пленер на ученици от Берлин.
Това са само част от богатата културна програма през първата половина на 2024 година и честванията по повод 100 години от създаването на Двореца.

„Подиум“ ще продължава да Ви информира периодично за културните събития в ДКИ КЦ „Двореца“ и през 2024 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights