17.07.2024 | 19:09

11 лектори от 8 държави пристигат у нас за Sofia Talks Media: Youth

Единадесет лектори от общо осем държави пристигат в София, за да участват в международната конференция Sofia Talks Media: Youth, която АЕЖ-България организира в петък, 30 юни. Като партньор на събитието, поставящо във фокус темата за младите хора в медиите и добрите практики за достигане до младежка аудитория, се присъединява и инициативата за медиите на Google (Google News Initiative, или GNI).

Конференцията се осъществява с подкрепата и нашите традиционни партньори – Фондация за свободата „Фридрих Науман“, Фондация „Америка за България“ и Посолството на Кралство Холандия в София. Партньори на инициативата са УНИЦЕФ и Национална мрежа за децата. То включва разговори и ще се проведе в Гранд Хотел “Астория” в София, участието в него е безплатно, но при задължителна предварителна регистрация. 

Преследването на сензационни и негативни истории отблъсна много хора от медиите, което важи с пълна сила за младежите, свикнали да консумират съдържание през социалните мрежи. В новата информационна среда те по-скоро очакват новините сами да стигнат до тях, вместо те да ги търсят в мейнстрийм медиите. 

Добрата новина е, че не всичко е загубено. Появяват се все повече иновативни модели за разказване на истории и правене на качествени репортажи, които вдъхновяват именно младите журналисти, любопитни да овладеят тънкостите при създаването на новини. 

За да разкаже за начините за достигане до млада аудитория, Даниел Шаза, който ръководи Google News Lab в Централна и Източна Европа, ще се присъедини към панел от изтъкнати лектори, включително Джоузеф Уарунгу, журналист и медиен обучител от Кения, Камил Декерс, We are Europe, Белгия и Суне Гудмундсон, съосновател на Koncentrat, Дания.

“Ангажирането на по-младите поколения е сред ключовите въпроси, с които журналистите спешно трябва да се заемат. Въпреки че е предизвикателство, аз вярвам, че това е и огромна възможност за нюзрумите, движени от иновациите, да преосмислят и трансформират начина, по който се ангажират със своите потребители. Това ще доведе до запазване на тяхната бъдеща аудитория и устойчивост на новинарската екосистема – което е жизненоважно за всяко здраво демократично общество”, коментира Шаза.

Останалите гости на събитието, чиито истории ще можете да чуете, са Ирене Касели, старши сътрудник в Dart Center for Journalism & Trauma, Оана Санду, румънска журналистка на свободна практика, Габриела Южвяк, журналистка на свободна практика от Великобритания, Искра Джанабетска, съосновател на „Вижте: новините на детски език“, Карин Вeселинк, холандски журналист, Kidsweek.nl, Катерина Василева, sCOOL Media Полина Петкова, подкаст „Отвътре навън“. 

Пълната програма на Sofia Talks Media: Youth, повече информация за лекторите и форма за регистрация можете да намерите на сайта на събитието. 

Като част от програмата, на 1 юли организираме две практически работилници за отразяване на домашно насилие и провеждане на интервюта с преживели травма, водени от Оана Санду и Ирене Касели. Моля, имайте предвид, че броят на участниците е ограничен, затова ви препоръчваме да се регистрирате възможно най-скоро. 

ПРОГРАМА за 30 юни 2023 г.

9:00-09:30 Регистрация

09:30-9:45 Откриване

Приветствие от Мартин Коте, директор на Фондация „Фридрих Науман“ в Югоизточна Европа
Приветствие от Нанси Л. Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“
Приветствие от Елина Найденова, директор „Медийни партньорства“ в Google за Централна и Източна Европа
Приветствие от Ирина Недева, председателка на Асоциацията на европейските журналисти – България

09:45-10:45 Отразяване на децата в медиите: От войната в Украйна до социалните теми
Участници в дискусията:
Ирене Касели, старши сътрудник в Dart Center for Journalism & Trauma
Оана Санду, румънска журналистка на свободна практика
Габриела Южвяк, журналистка на свободна практика във Великобритания

10:45-11:00 Кафе пауза

11:00-11:45 Новините за деца:
Участници в дискусията:
Искра Джанабетска, съосновател на „Вижте: новините на детски език“
Карин Вeселинк, холандски журналист, Kidsweek.nl

11:45-12:15 Koncentrat: Как заедно с младите да трансформираме новините от шум в знание
Суне Гудмундсон, съосновател на Koncentrat (Дания)

12:15-13:15 Обяд

13:15-14:15 Следващото поколение: Журналистика от и за тийнейджъри
Участници в дискусията:
Катерина Василева, sCOOL Media
Полина Петкова, подкаст „Отвътре навън“
Представител на младежката работилница

14:15-14:30 Кафе пауза

14:30-16:00 Как да достигнем до младата аудитория
Участници в дискусията:
Джоузеф Уарунгу, журналист и обучител от Кения
Камил Декерс, Are We Europe
Суне Гудмундсон, съосновател на Koncentrat
Даниел Шаза, ръководител на Google News Lab за Централна и Източна Европа

16:00-17:30 Неформална среща с подкрепата на Google
 

Програма за 1 юли (събота)

Като част от програмата на конференцията Sofia Talks Media: Youth Ви предлагаме на следващия ден, 1 юли, да посетите тематичната работилница „Как да отразяваме домашното насилие по въздействащ начин (и да променим общественото мнение по темата)“.

По време на събитието участниците ще се запознаят с примери и добри практики как да отразяваме домашното насилие: истории за престъпления, извършени от настоящи или бивши партньори, за общността от оцелели и особено за деца, загубили родителите си заради фемицид. За румънската репортерка Оана Санду домашното насилие – ресор, който покрива през последните 10 години – е национален здравен проблем. Час: 10:00 – 11:30 ч. 

Място: гр. София (одобрените кандидати ще бъдат уведомени за точната локация)

Събитието е безплатно, а местата са ограничени и е необходима предварителна регистрация.

Регистрация

Другата работилница в рамките на конференцията Sofia Talks Media: Youth е „Как да интервюираме хора, преживели травма“.

Обучението ще обърне внимание на това какво трябва да имаме предвид, когато интервюираме деца, мигранти и други хора, преживели травма.

Травмата влияе на нашите тела, умове и взаимоотношения. Когато ние, журналистите, общуваме с хора, които са се сблъскали с травматични събития, трябва да знаем как травмата може да им се отрази физически и психически, както и в реакцията им спрямо нас, репотертерите. 

Час: 12:00 – 13:30 ч. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights