21.06.2024 | 20:53

„12-ТА НОЩ“ – премиера на плевенска сцена

В четири поредни вечери, на 10-и, 11-и, 12-и и 13-и юни, на Голяма сцена от 19 ч. актьорите от Детската студия към Плевенския театър, на възраст между 14 и 19 години, канят приятелите на театъра на премиерата на една от най-увлекателните комедии от У. Шекспир.

В този спектакъл ще се представят 40 възпитаника на школата, които от октомври месец се обучават в това да изграждат сценични умения, вкус и разбиране към мерената реч на Шекспир, в превод на Валери Петров. Тази школа в години създаде цели поколения, които имат отношение към словото, литературата, сценичното и изобразителното изкуство, защото театърът е синкретично изкуство – споделя режисьорът Ива Николова, която от 2007 г. е преподавател в школата.

Да срещнеш днешните деца с такъв голям текст, да изградиш в тях друга чувствителност, различна от тяхното ежедневие в „бързите мрежи“ като фейсбук и пр., е една от мисиите на школата, ръководена от актьора на Плевенския театър Адриан Филипов. В над 20 годишната им практика Ива Николова и Адриан Филипов са водени от амбицията да създават не непременно професионални актьори, а хора, които имат отношение, критерии и знание за добрия театър.

„Развиваме ги музикално и сценично, и искаме да отделят специално внимание на литературата, музиката, театъра. Искаме, също така, да се научат да изграждат нови приятелства, които да ги превръща в общност. Нашите усилия са насочени към това да разширяваме техния мироглед, до колкото това ни е позволено. Мислим, че на този етап ни се получава много добре, без това да звучи нескромно.“ – казва Ива Николова.

Режисьор: Ива Николова

Художник: Емил Янакиев

Музикално оформление: Ангел Бешев

Асистент режисьор: Иван Жунтовски

Помощник режисьор: Цветелина Илиева

Участват: Алекс Тодоров, Александра Димитрова, Александър Петров, Велизар Дончев, Венелин Петков, Виктор Девенски, Виктория Андреева, Габриела Александрова, Далия Гочева, Даниел Бойчинов, Еди Радойски, Елена Милева, Иванина Лазарова, Ивайла Иванова, Ира Карабиберова, Йоана Великова, Йолина Йотова, Кристияна Петрова, Кристина Москова, Кристина Войникова, Лора Петкова, Лора Христова, Марго Георгиева, Марина Богданова, Мартия Тотевска, Мелиса Арахангелова, Мериан Григорова, Михаела Минкова, Никола Енев, Ния Кънева, Павел Илиев, Петя Тотева, Петър Трифонов, Преслав Христов, Рая Дачева, Рая Дилкин, Тервел Копчев, Яна Янева

Билети на касата в театъра или онлайн

Справки и резервации на: 064 834376

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights