26.09.2023 | 3:07

130 години от рождението на Йосиф Душек – музикален педагог

Снимка: Държавен архив Добрич

Във фоайето на Държавен архив – Добрич е експонирана витрина по повод 130 години от рождението на Йосиф Душек – фондообразувател на архива.

Роден е на 5 март 1893 г. в Стара Загора. Основно образование завършва в родния си град, а средно в Католическата българска гимназия в Одрин.

От 1916 г. живее в Добрич и през 1919 г. създава и ръководи малък оркестър и смесен хор в града. През 1920 г. е приет като студент в Пражката консерватория, която не завършва поради липса на средства. Назначен е като учител по музика през 1925 г. в Българската частна гимназия в Добрич, където създава смесен хор и духов оркестър, но скоро след това заминава със семейството си за София. Там през 1932 г. завършва Музикалната академия.

След 1940 г. се връща в Добрич и работи като учител. Ръководи хора при Музикалното дружество „Кавал“, дирижира Общоградския хор при Читалище „Йордан Йовков“ – Добрич, инициатор е на идеята за създаване на Симфоничен оркестър в града. Работи и в Детската музикална школа.

Носител е на юбилейни медали, грамоти, значки и ордени „Свети Кирил и свети Методий“ – I и II степен.

Умира на 20 апр. 1986 г. в Толбухин (Добрич).

В Държавен архив – Добрич се съхранява личния фонд от документи на Йосиф Душек, сред тях: Грамоти; партитури на Йосиф Душек за духов оркестър; програми, афиши, брошури и др. за представяния на хорове, оркестри, Музикално дружество „Кавал“ – Добрич, и др. под диригенството на Йосиф и Нели Душек; снимки и др., съобщават от Държавен архив Добрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights