29.02.2024 | 20:52

„Сеч. Една възбуда“ в „Топлоцентрала“

Новата постановка „Сеч. Една възбуда“ ще бъде представена на 7 февруари, от 19.00 часа в „Топлоцентрала“ София.
по едноименния роман на Томас Бернхард
превод: Александър Андреев
Текстовете на Томас Бернхард не се появяват особено често на българска сцена. Представлението „Сеч. Една възбуда“ е по идея на актрисата Елена Димитрова, която заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България.
В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски интелектуалци. Като един особен гротесков инквизитор, който без да напуска своя стол-трон ликвидира целия фалш, парвенющина и егоцентризъм на артистичния елит, той извършва почти аутопсия на лицемерното съществуване на всички присъстващи, включително и на своето собствено. Публиката се превръща в свидетел на интензивния вътрешен монолог на главния герой, но и на сетивния образ на „невидимото“, случващо се сякаш в съседната зала.
„Светът на изкуството и животът в изкуството, важни в миналото почти до сакралност, се оказват унищожени от една чудовищна машина, която употребява и захвърля таланта. Отдолу наднича отчаянието, породено от разбитите надежди, страха от стареенето и смъртта.“
„Намираме се на най-ужасяващата територия на цялата история. Подплашени сме, при това сме подплашени като някакъв чудовищен материал на новия човек; през последното столетие всички ние заедно не сме нищо повече от една огромна болка; тази днешна болка – това сме самите ние; тази болка е нашето душевно състояние.“
Т.Бернхард („Моите награди“, превод :Александър Андреев, изд. „Атлантис КЛ“ )
Томас Бернхард е един от най-значимите немскоезични писатели на XX в., наричан още „алпийски Бекет“ и „екзистенциален клоун“.
Преводачът на „Сеч. Една възбуда“ – Александър Андреев пише: „Томас Бернхард е един от най-грандиозните писатели на модерното време. Той не описва, а създава света такъв, какъвто не смеем да го мислим.“
Екип:
идея и концепция: Елена Димитрова
сценична версия на текста и постановка: Елена Димитрова и Явор Костов-Йондин
с участието на Явор Костов-Йондин
сценография, костюми и дизайн на осветление: Ралица Тонева
композитор: Любомир Брашненков
фотограф: Иван Дончев
видеотрейлър: Клара Стоянова
графичен дизайн на плаката: Георги Шаров
връзки с медиите: Демна Димитрова

Екипът изказва специални благодарности към Александър Андреев (преводач на „Сеч. Една възбуда“), Любомира Въжарова и издателство „Атлантис КЛ“ и Цветан Алексиев.
Представлението е реализирано от Сдружение „Форс минор“ с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Австрийското посолство в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights