29.02.2024 | 19:25

Софийската опера и балет през февруари

операта „Дон Паскуале“ , снимка: Държавна опера София

Вторият месец на годината започва с един прекрасен юбилей. На 2 февруари ще отбележим 25 години творческа дейност на световно признатия български бас Орлин Анастасов. Той ще се представи като крал Филип ІІ в „Дон Карлос“ от Джузепе Верди – роля, с която дебютира на сцената на Софийската опера преди 25 години. Орлин има забележително присъствие в най-реномираните европейски и световни театри, а в последните години се изявява и като режисьор на множество оперни продукции в България и Италия. Заедно с него в спектакъла ще участват Емил Павлов в ролята на Дон Карлос, Атанас Младенов като маркиз Поза, Димитър Станчев ще бъде Великият инквизитор, Цветана Бандаловска ще се превъплъти в образа на кралица Елизабет Валоа, Гергана Русекова ще бъде принцеса Еболи. Спектакълът е под диригентството на Себастиано Роли, а режисурата е на Пламен Карталов.

Последната оперна премиера на Софийската опера – „Мадам Бътерфлай“ от Пучини – ще има своя първи спектакъл за 2024 г. На 3 февруари младата певица от Южна Корея Лила Лий ще се представи като Чо-Чо Сан, а нейни партньори ще бъдат Росен Ненчев /Пинкертон/, Весела Янева /Сузуки/ и Кирил Манолов /Шарплес/. Диригент ще бъде италианският маестро Джампаоло Мацоли, а режисьор е Гап-гюн Джонг – автор и на постановката на „Мадам Бътерфлай“ на летния фестивал в Белоградчик.

На 4 февруари искрящата музика на Доницети и неговите духовити герои в операта „Дон Паскуале“ ще ви доставят огромно удоволствие. Забавната история ще бъде разказана от Николай Петров, Венцеслав Анастасов, Диана Василева, Хрисимир Дамянов и Александър Георгиев, диригент е Жорж Димитров.

След огромния успех в Анкара и Истанбул „Тоска“ от Пучини се завръща на сцената на Софийската опера. В спектакъла на 7 февруари ще пеят Радостина Николаева като Флория Тоска, Костадин Андреев като Марио Каварадоси и Веселин Михайлов като барон Скарпиа, диригент ще бъде Сунай Муратов.

9, 10 и 11 февруари са посветени на най-известния балет в музикалната литература – „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски. Първите две представления са от 19 ч, а последният от 16ч. В трите спектакъла в ролята на Одета-Одиия ще танцуват трите прима-балерини на Софийската опера – Боряна Петрова, Марта Петкова и Катерина Петрова. Като принц Зигфрид ще се представят тримата премиер-солисти Никола Хаджитанев, Емил Йорданов и Цецо Иванов. Злият магьосник Ротбарт ще бъде изигран от Кристиан Манев, Фредерико Пинто и Румен Бонев, а в ролята на шута влизат Симеон Атанасов, Франческо Конджусти и Винченцо Каруана. Представленията са под диригентството на Андрей Галанов.

Първото изпълнение в България на операта „Медея“ от Луиджи Керубини ще бъде и първата оперна премиера за 2024 г. Спектаклите са на 23, 24 и 25 февруари, а постановката е дело на италиански екип, който включва режисьора Марко Гандини, дългогодишен сътрудник на Франко Дзефирели, сценографа Андреа Токио и костюмографа Марио Диче. Диригент е маестро Франческо Роза, а в ролята на Медея ще видим Габриела Георгиева, Лилия Кехайова и Диана Ламар. В другите главни роли ще се превъплътят Даниел Острецов и Даниел Дамянов като Язон, Петър Найденов и Стефан Владимиров като Креон, Станислава Момекова и Диана Василева като Глауче и Виолета Радомирска и Цвета Сарамбелиева като Нерис. „Медея“ става популярна благодарение на паметната постановка във Флоренция през 1953 г. с участието на Мария Калас, а прочутият филм на Пиер Паоло Пазолини с Калас в главната роля, макар и без музиката на Керубини, засилва интереса и към оперното произведение.

Завършваме месец февруари с дългоочакваното гостуване на Соня Йончева на сцената на Софийската опера.Тя ще се представи в ролята на Мими от операта „Бохеми“ на Пучини под диригентството на Боян Виденов. Нейни партньори ще бъдат Липарит Аветисян като поета Рудолф, Веселин Михайлов като художника Марсел, Антон Андреев като музиканта Шонар, Божидар Божкилов като философа Колин и Станислава Момекова като Мюзета.

Поради огромния интерес и бързо разпродадените билети, спектакълът ще бъде повторен на 2 март.

Не пропускайте и първата премиера от програмата за най-младата публика на Софийската опера. На 2 февруари от 10 ч. на Камерна сцена „Карнавалът на животните“ по музика на Камий Сен-Санс ще разкаже любопитни истории за Слона, Кенгуруто, папагала Кеа, птицата Киви, жълтоокия пингвин и още много други животни. Главната героиня Мая обича животните, а Лъвът ѝ дава ценна дарба да може да разговаря с тях и да ги разбира. Мая иска да напише книга за проблемите на животните, които ние хората им създаваме. „Сигурна съм, че след като я прочетат, моите приятели и съученици ще се обърнат към родителите си с молба да започнат да опазват природата, за да я опазим и за нашите деца, а те за техните деца и така до края на света!”

Режисьор на детския спектакъл е Юлия Кръстева, следващите представления са на 3, 4, 16 и 24 февруари, както и 5 спектакъла през месец март.

Очакваме ви с радост, за да споделим магията на операта и балета и през месец февруари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights