29.02.2024 | 20:27

Откриват фотоизложба „Артисти за деца“ в галерия „Средец“

От днес, 16 януари, до 31 януари 2024 г. фондация „Ден Гри” ще представи в галерия „Средец“ на Министерството на културата фотоизложбата „Артисти за деца“. Официалното откриване е в 18 ч., съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Това е разширена изложба, комбинираща фотоси от две предишни изложби. Първата е пътуващата изложба „Далеч от Африка“, за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха награда „Пловдив“ (2023) за изключителни постижения в сферата на „аудиовизуалното изкуство и фотографията“. Другата експозиция е „Артисти за деца“, която бе открита миналата година в Смолян. Нейни автори са фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.

Фотографиите на настоящата изложба „Артисти за деца“ отразяват дейности по едноименната програма, която е уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна, по който артисти и деца в риск са ангажирани в творчески обучения и приказни театрални фестивали, реализирани петнайсет години в България и шест години в Африка. 

Първите две фотоизложби са финансирани в две поредни години от Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“.

В рамките на настоящата фотоизложба „Артисти за деца“ в галерия „Средец“ ще се проведе и още едно събитие на 22 януари от 18 ч. – премиера на книгата „Приложен театър: Теория и практики от България до Африка“ от Елена Панайотова, която за първи път обединява сериозно теоретично изследване за появата на т.н. „приложен театър“ в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишен мултикултурен опит. В представянето на книгата ще участва проф. Камелия Николова. Изданието е на Индологическа фондация „Изток-Запад”. 

Програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация „Ден Гри“ е ръководена от Елена Панайотова петнайсет години в България (2002 – 2017) и шест години в Африка (2011- 2017). В програмата са били включени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В програмата са участвали млади артисти и студенти в изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (с. Ш. лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово ) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша). Елена Панайотова е режисьор, педагог и продуцент. Тя е доктор по театрални изкуства, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия и департамент „Театър“ към НБУ. Съосновател и председател на управителния съвет на фондация „Ден Гри“, чрез която продуцира и ръководи над 100 международни творчески събития и изяви. Проектите, които ръководи в сферата на изкуството и образованието, включват над 300 артисти и 5000 деца от четири континента. Панайотова има множество награди като театрален режисьор на над 30 драматични, оперни и куклени спектакли, които са били част от различни европейски фестивали през последните двадесет години. Филмът „Майка“ на Зорница София е вдъхновен именно от работата ѝ с „приложен театър“ на няколко континента. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights