22.04.2024 | 0:17

14 оперни и балетни спектакъла в тазгодишното издание на „Сцена на вековете“

14 оперни и балетни спектакъла, както и симфонични концерти са включени в тазгодишното издание на оперния фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Международното участие е на турската танцова трупа „Огънят на Анадола“.

В основната и съпътстващата програма на деветия летен оперен сезон ще участват всички български оперни театри и симфониети. Българското национално радио е традиционен медиен партньор на събитието. 

На откритата сцена в царския дворец в крепостта Царевец във Велико Търново ще бъдат представени 6 спектакъла, като официалното отриване е на 6 юли с Русенската опера и балета „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин, съобщиха организаторите от община Велико Търново.

В основната програма на „Сцена на вековете“ са още концерт-спектакълът по музика на Георги Андреев „Бродове и мостове“ на ансамбъл „Филип Кутев“ и Симфониета – Враца, оперетата „Страната на усмивките“ от Лехар в постановка на великотърновския театър, както и най-новото заглавие от репертоара на Старозагорската опера – „Ловци на бисери“ от Бизе.

Варненската опера ще се представи с „Летящият холандец“ от Вагнер, а Националният музикален театър гостува с най-новия си мюзикъл „Здравей, как си приятелю“ по музика на Стефан Диомов. 

Спектакълът с фолклорен и модерен танц, балет и 3D мапинг на турската трупа „Огънят на Анадола“ ще се играе в летния театър във Велико Търново.

В съпътстващата програма са концертите на маестро Йордан Камджалов и Плевенската филхармония, на Васил Петров и „Симфониета“ – Враца, на Пловдивската опера и група „Фондацията“ и на Русенската опера и Рафи Богосян. 

Три балетни спектакъла за деца са включени съпътстващата програма „Сцена на вековете – поглед към бъдещето“. 

Фестивалът е от 1 юни до 11 септември. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights