24.04.2024 | 19:20

15-годишният пианист Борис Апостолов очарова добричката публика заедно с проф. Деян Павлов и Български камерен оркестър

Снимки: Ангел Радилов

На един изключително увлекателен концерт се насладиха почитателите на камерната музика в Добрич тази вечер в Огледална зала „Нели Божкова“.
Български камерен оркестър Добрич свири под диригентската палка на известния проф. Деян Павлов. Борис Апостолов – изгряващата звезда на клавирното изкуство солира в Концерта за пиано и оркестър № 11, Ре мажор от Хайдн.

В програмата:
Александър Текелиев /р. 3 юни 1942 г./ – Музикален триптих
/През 2022 г. бе 80 годишнината на композитора /
Франц Йозеф Хайдн /1732 – 1809/ – Концерт за пиано и оркестър № 11, Ре мажор
Феликс Менделсон-Бартолди /1809 – 1847/- Симфония за струнен оркестър №7, ре минор

Проф. д-р Деян Павлов завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София. След това НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класовете на проф. Георги Робев (хорово дирижиране), проф. Васил Казанджиев (оркестрово дирижиране), проф. Борис Хинчев и проф. Иван Вульпе (оперно дирижиране). Участва в майсторските курсове на проф. Карл Остерайхер, проф. Хайнц Рьогнер и Иля Мусин. Дирижира концерти и спектакли на Русенската филхармония и опера (1988-1991), ръководи Симфоничния оркестър в Пазарджик (1992-1998), диригент е в Пловдивската опера (1996-1998) и на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив (от 1998), музикален директор е на фестивала „Зимни музикални вечери“ в Пазарджик (1992-1999). От 2001 до 2012 е диригент на Младежката филхармония „София“ към НМУ „Любомир Пипков“. Между 2005 – 2009 води студентските оркестри на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. В момента е професор по „Оперно пеене с диригент“ към Вокалния факултет на Музикалната академия и ръководител катедра „Музикално-сценично изкуство“ Преподава и „Оперно – симфонично дирижиране“ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет. В паралел с преподавателската си дейност е Главен диригент на Плевенската филхармония (2014 – 2021). Гастролира в Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Швейцария, Турция, Чехия,Канада, Румъния, Бахрейн. Регистрира записи за радио и телевизионни канали в България, Испания и Румъния. От 1995 г. до сега дирижира с Bulgarian Symphony Orchestra- SIF 309 филмова и съвременна музика за международни продуцентски компании. Записал е музика за над 500 филма, някои от тях отличени с награди „Сезар“ (2001, 2004), „Оскар“ (2009) и „Златна палма“ (2007). Води ежегодно майсторски класове по дирижиране. В репертоара си има произведения от всички стилове и жанрове. Деян Павлов е удостоен с грамота за „Върхови постижения в музикалната педагогика и изкуство” от НМУ „Любомир Пипков“ (2004), със „Златно петолиние“ от Съюза на българските композитори за високи постижения в интерпретацията на творби от български композитори и е лауреат на „Златно перо“ за принос към българската култура от Класик ФМ радио (2005).

„Брилянтен звук на оркестъра, чудесно диригентско присъствие на Деян Павлов !“ – в-к „Музика Вива“, 2004. „Интерпретацията на диригента Деян Павлов носеше облика на проникновена изповед“ – сп. „Музика“ бр.6, 2006 г.

Борис Апостолов е роден в гр. Пловдив през 2008 г. Започва да свири на пиано от 6 годишна възраст при д-р Цветелина Борисова в НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив, където понастоящем учи. Още на 10 годишна възраст изнася първия си самостоятелен концерт със соло клавирни произведения от Шопен, Рахманинов, Бах и др. Същата година е награден със стипендия за млади таланти от Ротари Клуб. През следващата година е поканен като солист на концерт от Моцарт с оркестъра на НУМТИ „Добрин Петков“ под диригентството на доц. д-р Пламен Първанов От крехка възраст солира и акомпанира в различни камерни състави и оркестри, участва в благотворителни концерти, празнични събития и други изяви, като например – лична покана да свири пред Людмил Ангелов. Поканен е като гост-студент при проф. Елизабет Шадлер /Австрия/ и проф. Екатерина Румянцева /Русия/ в Консерватория „Густав Малер“ в Австрия. Посещава и традиционния пиано фестивал в Оксфорд, Англия, като участва в майсторските класове на Николай Лугански и Анна Федорова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights