25.06.2024 | 22:11

15 представления за 15-ия Летен фестивал „Опера в парка“

Снимка: Елена Цветкова

От 29 юни до 21 юли 2024 г., в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, ще се проведе летния фестивал „Опера в парка“.

Вече 15 години Софийската опера предоставя възможност на най-малките зрители да се забавляват на открито с любими герои и познати артисти. Врамките на фестивала децата ще видят „Мечо Пух“, „Трите прасенца“, „Изгубената принцеса“, „Вълкът и седемте козлета“ и „Шегобишко“. „Карнавалът на животните“ ще разкаже историята на Мая и нейното желание да пази природата и животните, каза пред Радио София Юлия Кръстева – режисьор в Националната опера и балет.Тя добави, че през годините, малките любители на операта, пренасят на по-късен етап любовта си към този вид изкуство и към по-сериозните заглавия.

„Имахме деца, които бяха абонирани всяка седмица“, каза Юлия Кръстева.

Тя изтъкна, че програмата за деца включва и много произведения на български композитори.

„Като започнем от Александър Райчев, Александър Владигеров, Андрей Дреников, Георги Костов, всички техни детски мюзикъли са в нашия репертоар. В рамките на тези години откакто сме стартирали имаме около 40 постановки, заедно с балетните. В момента от балетните играем „Пепеляшка“, „Спящата красавица“ и „Зле опазеното момиче“. Имаме и адаптация за деца на „Рейнско злато“, „Хензел И Гретел“, „Златната ябълка“ на Парашкев Хаджиев. На голяма сцена се играят „Бременските музиканти“, „Вълкът и седемте козлета“, който е адаптиран сега и в парка“, каза Юлия Кръстева.

Тя сподели и какви са предизвикателствата при играта на деца в спектаклите на Националната опера и балет.

„За това дете първата бариера е, че то трябва да играе с възрастните актьори, където трябва да стане една амалгама с тях, т.е. детето изведнъж трябва да порасне, за да не си личи разликата. За тази цел то трябва да бъде активно, със събрана мисъл, с много ясна артикулация, дикция. Това детето трябва да го преодолее за нула време и съответно много бързо трябва да влезе в кожата на своя образ“, изтъкна Юлия Кръстева.

Спектаклите от детската програма на Софийската опера очакват най-малките в четири поредни седмици – в петък, събота и неделя, от 10.00, 11.00 и 16.00 часа.

„Опера в парка“ се провежда с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития 2024.

На 13 юни стартира и тазгодишният Sofia opera Wagner festival, добави Юлия Кръстева.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights