21.09.2023 | 19:47

155 години от рождението на свещеник Павел Атанасов Стоянов

Във фоайето на Държавен архив – Добрич е експонирана витрина по повод 155 години от рождението на свещеник Павел Атанасов – фондообразувател на архива.
Той е роден на 30 ноември 1867 г. в село Паскалево, Добричко. Светското му лично име е Паскал. След завършване на педагогически курс във Варна той учителствув в добруджанските села: Паскалево, Свобода, Крушари и Сенокос. Дълги години събира народни песни от добруджанския край. За тази фолклорносъбирателска дейност през 1955 г. е удостоен със званието „Заслужил деятел на народното изкуство“. През същата година издателство „Български писател“ издава сборника му „Текнали са девет чешми“ с 52 добруджански песни. Става член на Съюза на българските писатели през 1956 г. Втората му книга „Народностни материали за Добруджа“ е издадена посмъртно през 2007 г.
Павел Атанасов умира на 10 юли 1960 г.
В Държавен архив – Добрич се съхранява личния фонд от документи на Павел Атанасов, който е предаден от дъщеря му Иванка Попова – Вуцова. Сред тях са: Свидетелство на Павел Атанасов за духовния му сан; Указ на Президиума на Народното събрание за присъждане на званието му „Заслужил деятел на народното изкуство“; Писма до него от Никола Ичеренски за положението на населението в Южна Добруджа; Стихотворения на Павел Атанасов; сборник-народни песни „Текнали са девет чешми“; Спомени на свещеник Павел Атанасов за историческото минало на Ези бей (Паскалево) и с. Сливенци, Добричко, за откарването на южнодобруджанци в Молдова, Румъния и др.

Държавен архив – Добрич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights