23.02.2024 | 6:57

16-ото издание на „Sofia MENAR“ се открива с комедия

Кадър от филма "Див лук", с който ще се открие фестивала

Филмите от фестивала може да гледате до 28 януари в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, кино „Влайкова“, както онлайн

С комедията „Див лук“ от Казахстан на 12 януари ще бъде открит 16-ият фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR.

Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино от тези региони на света, включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите, етносите и обичаите им по тези земи. Повечето филми идват на големия екран у нас след други фестивални участия и отличия.

Зрителите обичат комедии, но те са кът в Sofia MENAR, защото в тези страни се снимат предимно драматични истории, обясни пред БНР-Радио София Здравко Григоров, киновед, преводач и пътешественик, съосновател на фестивала заедно с Ангел Хаджийски. В това издание се поставя своеобразен рекорд със 7-8 комедии и забавни ленти.Григоров отбеляза един от фокусите на събитието – „Дойче МЕНАР“ – съвместна инициатива на фестивала с „Гьоте институт – София“. Тук са включени немски копродукции със страни от региона. Сред заглавията са „Любов x 3“ на Фараз Шариат с две награди от „Берлинале“, „Любов, дойче марки и смърт“ на Джем Кая отново отличен на „Берлинале“, „Камъкът си тежи на мястото“ на Илкер Чатак с награда за сценарий от МФФ Мюнхен и „Орай“ на Мехмет Бююкаталай с награди от „Берлинале“ и МФФ Монс. 

В „МENAR Бийт“ пък са включени музикални филми.

За пръв път в България ще може да се види и трилър от Бангладеш, както и филм от Катар.

Ще има и специални вечери, посветени на отделни страни (Индия, Мароко, Иран), когато ще се предложи не само кино, но и други елементи от културата и обичаите на съответните хора.
В съпътстващата програма зрителите могат да видят три тематични изложби.

Фестивалът ще продължи до 28 януари, а заглавия от програмата му може да гледате в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, кино „Влайкова“, както и в една от платформите за онлайн стрийминг.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights