25.05.2024 | 13:39

23 творби са експонирани в изложба „Годишнини“ от фонд „Графика“ на ХГ-Добрич

Снимки: Ангел Радилов

От днес, 8 април 2024 г. в Художествената галерия на Добрич ценителите на изкуството, граждани и гости на града ни могат да разгледат представените в изложбата „Годишнини“ – графика и рисунка от фонда на галерията.
Експозицията, която екипът на галерията представя в зала 2, включва 23 графични творби на четирима художници с различни изобразителни принципи и естетика – Зафир Йончев, Атанас Нейков, Любомир Йорданов и Георги Пенчев,чийто юбилей отбелязваме тази година. Селекцията проследява процесите и тенденциите в графичното изкуство през 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век – периодът, в който са създадени творбите от графичния фонд, представени в изложбата, насочвайки вниманието на зрителя към художествената среда, формирала творческата индивидуалност на всеки от авторите.


ЗАФИР ЙОНЧЕВ (1924 – 2006)
Роден на 10 февруари 1924 г. в Самоков. Детството му минава край езерата и върховете на Рила, както и в махалата Крискър, откъдето е и псевдонимът на баща му – художника Христо Йончев. Творчеството му е вдъхновено от българската историческа тематика и патриархалния живот на Самоков в миналото. Преминал през академичната школа, художникът се връща към откритията на старите майстори и израства като познавач на традиционните техники на българската графика. Предците му са сред най-известните самоковски родове, от които носи възрожденския дух и той не го напуска до сетния му дъх на 14 декември 2006 г.
Зафир Йончев или Зефо, както го наричат в родния му град, е живата връзка между високите пориви на Възраждането, чийто център е Самоков, и съвременното изкуство. През 1953 г. завършва графика в Художествената академия при проф. Веселин Стайков, и става член на Съюза на художниците. От 1954 до 1972 г. е преподавател, умдрукер /печатар/ в Художествената академия и секретар на Съюза на българските художници. През 1973 г. създава Графичната база в Самоков.
АТАНАС НЕЙКОВ (1924 – 2003)
Роден в София на 30 май 1924 г. Учи и завършва Италианския кралски колеж. През 1948 г. завършва Художествената академия – „Декоративно изкуство“ при проф. Кирил Цонев и „Живопис“ при проф. Дечко Узунов.
Работи живопис, графика, пространствено оформление, промишлен дизайн на кристално стъкло. Дизайнер е на „Грацци Кристали”, Модена, Италия – водеща фирма в проектирането и изграждането на структури и мебели от кристално стъкло, осъществила и Центъра „Помпиду“ и Лувъра в Париж.
Организира самостоятелни изложби в Берлин, Краков, Милано, Брюксел, Париж, Модена, Болоня, Капри, Парма, Хелзинки, Верона.
Проектирал е пространствените оформления на Националния исторически музей – София, Галерията за чуждестранно изкуство заедно със Светлин Русев, къщите-музеи на Дечко Узунов и Ненко Балкански в Казанлък, художествени галерии, сред които е и Художествената галерия в Добрич.
Учредител и секретар на секция „Графика” в СБХ, дългогодишен директор на Градската художествена галерия и директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство.


ЛЮБОМИР ЙОРДАНОВ (1934 – 2012)
Роден на 18 юли 1934 г. в Бургас. Потомък е на род, дал едни от последните възрожденски и следосвобожденски зографи. Още като ученик, заедно с баща си рисува на пленери и изучава природата. Домът им често е посещаван от творци като Борис Денев, Марио Жеков, Преслав Кършовски, Александър Мутафов и др. През 1953 г. е приет в Художествената академия, специалност „Сценография“ при проф. Иван Пенков. През 1960 г. специализира графика в „Интерграфик“, Германия.
Активно участва в театралния живот на София и реализира сценографиите на поредица успешни постановки в Народния театър. През 1961 г. постъпва като главен художник в Българска национална телевизия. Името му се свързва с началото на телевизионната сценография и за период от 32 години реализира над 1000 постановки. От 1965 г. участва във всички национални и международни форуми – биеналета и общи изложби в своята област. Представя самостоятелни изложби в чужбина – Сиена, Берлин, Авиньон, Виена, Леверкузен, Мадрид, Рим.
Преподава графични техники в ателието по графика към катедра „Илюстрация“ в Художествената академия в София. Член е на ръководството на секция „Графика“ към СБХ и на Държавната комисия по пространствено оформление, дизайн и графика.
ГЕОРГИ ПЕНЧЕВ (1924 – 2014)
Роден на 27 април 1924 г. в Сливен. В училище открива удоволствието от рисунката, интересува се и експериментира с техники и похвати в изобразителното изкуство. Първата му самостоятелна изложба е през 1942 г. в малък салон на читалище „Зора“.
През 1946 г. Георги Пенчев е приет в Художествената академия в София, специалност „Живопис“, в класа на професорите Дечко Узунов и Илия Петров. След завършване на обучението си през 1951 г. се насочва към оформянето на книги и списания, към черната и цветна графика, офорт и гравюра на надлъжно дърво. За формиране на яркия му творчески почерк голяма роля има личният му контакт с по-възрастните тогава художници Петър Младенов, Васил Бараков, Цанко Лавренов, Борис Ангелушев, Димитър Гюдженов и от по-новото поколение – Методи Митев, Иван Миланов, Кирил Лазаров, Атанас Райков, Димитър Ковачев, Борис Ненов, Иван Кирков, Димитър Казаков, Генко Генков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights