25.06.2024 | 22:28

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

На 24 май в България се чества празникът на просветата, културата и създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий през ІХ век.
Първите известни свидетелства за празника са открити в арменски летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя през 1803 г. в Шумен. За първи път през 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създателите на глаголицата.
През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн „Върви, народе възродени”. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката на химна.
В края на ХХ в. създателите на глаголицата – солунските братя
св. св. Кирил и Методий, са обявени от папата за „покровители на Европа”. Кирилицата, която се използва от общо 12 държави като официална азбука, е опростен вариант на глаголицата. В наши дни 24 май се отбелязва в много държави – Руската федерация, Украйна, Беларус, бившата югославска република Македония, Сърбия, Черна гора, Чешката република, Словакия, Румъния и други. Иначе казано, за над 300 милиона души кирилицата е прозорец към света.
От 1 януари 2007 г. с приемането на България в Европейския съюз кирилицата става една от трите официални азбуки на Общността наред с латинската и гръцката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights