21.09.2023 | 17:56

24 юни – Официално откриване на ММФ „Варненско лято“

Оркестърът на Държавна опера Варна отново ще открие поредното издание на знаковия в българската и европейската музикална история ММФ „Варненско лято“ с концерт на 24 юни, Основна сцена, в който музикантите, под диригентството на Деляна Лазарова, ще изпълнят, наред с други произведения, и емблематичната за фестивала Българска рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров.

30 юни, ФКЦ, концерт

На 30 юни в зала 1 на ФКЦ солисти, оркестър и хор на Държавна опера Варна, заедно с Виенския камерен оркестър и хор „Морски звуци“, ще участват, под диригентската палка на Педро Халфтер, в интригуващ концерт, в който ще прозвучат „Ода на радостта“ от Бетовен и творба от Естебан Санц, написана специално за ММФ „Варненско лято“.

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР, най-голямото събитие за годината на Държавна опера Варна, достига през 2023 г. своето XIV издание. В програмата от 16 юни до 31 август са включени много интересни заглавия, повечето премиерни, в традиционните модули – опера, балет, мюзикъл и концерт. Три от събитията на Опера в Летния театър са съвместни проекти с ММФ „Варненско лято“.

7 юли – „Хитрата лисичка“ от Яначек

Първа оперна премиера на Опера в Летния театър и първа варненска постановка на „Хитрата лисичка“ от чешкия композитор Леош Яначек, който също се появява за пръв път в 76-годишната история на Варненската опера. „Хитрата лисичка“ ще привлече в Летния театър зрители от 3 поколения – децата, родителите, бабите и дядовците. Този ефект, който се наблюдава при мюзикълите, вярваме, че сега ще се повтори и при тази притчова, забавна и мъдра творба на Яначек, един съвсем нелесен композитор, по думите на постоянния гост-диригент на Държавна опера Варна Павел Балев. Маестро Павел Балев е диригент-постановчик, а прочита на „Хитрата лисичка“ прави Вера Немирова – най-търсената българска режисьорка в чужбина, постоянен гост-режисьор на Варненската опера. Продукцията е колаборация с Операта в побратимения на Варна град Рощок в Германия, откъдето ще дойдат декорите и костюмите.

16 август – „Тоска“ от Пучини

„Тоска“ от Пучини на 16 август ще бъде кулминация на Опера в Летния театър. Постановката на дългогодишния главен режисьор на Варненския оперен театър възстановява режисьорката Сребрина Соколова. На диригентския пулт отново е Павел Балев, а в главните роли посрещаме български певци от световния оперен елит. Изключителната Красимира Стоянова, съвършена като Дездемона в миналогодишното концертно изпълнение на „Отело“ от Верди, сега ще аплодираме като Флория Тоска. Варненецът със световна кариера Милен Божков ще бъде Марио Каварадоси. Вместо Владимир Стоянов, който заради неотложен ангажимент няма да може да дойде във Варна, в образа на Барон Скарпия ще се превъплъти познатият на международната оперна сцена солист на Варненската опера Пламен Димитров.

11 август – „Соната 57“ с почит към Милчо Левиев

Този VIP джаз концерт на 11 август е посветен на световноизвестния български джаз музикант и композитор Милчо Левиев, по повод 85 години от рождението му. Ще чуем авторски произведения и аранжирани от Милчо Левиев творби, включени в заветния му албум „Соната 57“. На сцената ще бъдат съмишленици и приятели на големия музикант, самите те звезди на джаза, като Вики Алмазиду, Теодорси Спасов, Антони Дончев, Александър и Константин Владигерови и др. Оркестъра на Държавна опера Варна ще дирижира Ганчо Ганчев, който също има своите празнични поводи – 40 години творческа дейност и кръгла 60-годишнина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights