27 март – Световен ден на театъра!

Световният ден на театъра се отбелязва от 1961 г. по инициатива на Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март, защото на този ден се открива сезона на „Театър на нациите“ („Theatre of Nations“).

Театърът е едно от най-древните измежду 7-те изкуства. Разпространено е във всички култури на света и има свой универсален език.
Приема се, че театралното изкуство възниква в древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис – прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия тетаър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, като те са само мъже. Актьорите носят маски в зависомост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъста хор, който служи като акомпанимент…

„ТЕАТЪРЪТ Е ИЗТОЧНИК НА УДОВОЛСТВИЕ И ВДЪХНОВЕНИЕ. TОЙ УМЕЕ ДА СБЛИЖАВА НАЙ-РАЗНООБРАЗНИТЕ КУЛТУРИ И НАРОДИ, СЪЩЕСТВУВАЩИ ПО СВЕТА. НО ТОЙ Е И НЕЩО МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, ЗАЩОТО МОЖЕ И ДА ОБРАЗОВА.”
ДЖУДИ ДЕНЧ

От Шумен води началото си летописът на българския театър с първото театрално представление, състояло се на 15 август 1856 г. в едно кафене – „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни.
Театърът в Добрич е създаден през 1928 г. На сцената на обществено-политическият живот се ражда студио „Съгласие“ начело със своя създател Атанас Попов,

„Подиум“ вярва, че идното за нашия Драматичен театър „Йордан Йовков“ ще е по-добро.
Пожелаваме на всички театрали от Добруджа вдъхновение и любов, както на театралната, така и на сцената на живота!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *