24.04.2024 | 16:37

29 октомври – Ден на бесарабските българи!

По случай Деня на бесарабските българи, гагаузи-преселници от и за България на 29 октомври от 17.00 часа в ТИЦ „Мелницата“ в Балчик ще гостуват детските хореографски ансамбли „Български извор“ от град Комрад и „Буджакски минзухарчета “ от село Конгаз, Република Молдова.
Хореографи са г-жа Елена Мишкой и г-н Виктор Градинар. Водач на групата г-жа доц. д-р Татяна Раковчена, председател на Българската община в АТО Гагаузия, Р. Молдова. Малките певци и танцьори са в България по покана на Сдружение“ Българско наследство“ Балчик, България, с председател г-жа Маруся Костова.


Виталий Иванов, методист по народно творчество на Районен Дом Културата в град Тараклия, Р.Молдова ни изпрати поздравителнията си:
Скъпи сънародници,
Честит Ден на бесарабските българи!
На 29 октомври стотици българи в Молдова и по света отбелязват своя празник, който се превръща в ден на силата на българския дух и самосъзнание.
Далече от родината бесарабските българи полагат усилия за запазване на своя роден език, своята вяра, българските традиции. Пишат своя история като част от историята на България.
Благодарение на трудолюбието и упоритостта си нашите предци създават своя малка България в пустошта. Изграждат селища, градини, църкви, училища.
Никога не трябва да забравяме кои сме. Трябва гордо да вървим напред.
Поздравявам всички бесарабски българи по случай празника! Пожелавам им здраве и силен български дух!

Денят на бесарабските българи се чества на 29 октомври, като за пръв път се отбелязва през 1938 г.
Датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в Болград, на 29 октомври 1838 година.
След около петгодишно строителство, като в изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи.

…През 1828-1829 година се води четвъртата по ред война между Русия и Турция.
Под командването на генерал Дибич Забалкански руските войски побеждават турските и ги прогонват чак зад Одрин, като освобождават българския народ от многовековно османско робство.
За да постигнат своите политически интереси тогавашните Европейски сили принуждават Русия да подпише мирен договор и да се оттегли
от пределите на Турция.
Съгласно този мирен договор, подписан
на 2 септември 1829 година, българският
народ остава пак под османско робство.
Спазвайки определения от Одринския договор срок, до 13 април 1830 година 4800 семейства (27 000 души) напускат родните си места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights