24.04.2024 | 18:01

34-ТИ ФЕСТИВАЛ ПРОЦЕС  ПРОСТРАНСТВО: АРХЕОЛОГИЯ НА ЩАСТИЕТО

През 2023 година фестивал „Процес – Пространство“ отбелязва своето 34-то издание под мотото „Археология на щастието“, което ще протече на три сцени – Русе, Варна и Балчик. Началото се поставя с изложба на 31 май в Градска художествена галерия – Русе, а вълнуващият финал е Балчик в уикенда 9-11 юни. Варна е горещият център на едно от най-провокативните събития – изложба „ТУХЛАТА/ 2023“.
Творческата част на фестивала ще се проведе в град Балчик от 2-ви до 11-ти юни. За 34-то издание на форума са избрани участници и гости от България и чужбина, които ще работят на място и дистанционно. Куратор на проекта е изкуствоведът Христина Бобокова, артистичен директор е художничката Рада Якова.
 
Мотото на фестивала за 2023г. е АРХЕОЛОГИЯ НА ЩАСТИЕТО има за цел да ни замисли относно различните разбирания за понятието щастие в съвременното общество, артистичните пориви, търсения, емоции и процеси, които ни доставят удовлетворение от живота, удоволствие или пък ни правят нещастни. Индивидуалните вълнения, отнесени към ежедневните проблемите, вълнения и страсти, както и отделни факти от живота и дефекти в обществото, отнесени към напредъка и промените около нас и на които ставаме свидетели в съвремието, биха могли да намерят отражение в творчеството на артистите участници, работещи в група или индивидуално в рамките на фестивала.
 
„Процес – Пространство“ е платформа, изградена за артисти и дава възможност за обмяна на опит, колаборация, индивидуално развитие и изказ, дискусии по актуални теми, свързани с култура и изкуство.
 
Основен организатор на форума е фондация „Процес – Пространство“. Под егидата на организацията в периода на месеците март и април се провежда арт акция „ТУХЛАТА/ 2023“, която включва 150 селектирани творци от цялата страна. Резултати от акцията и имената на крайните участници ще бъдат изложени по време на фестивала в Балчик, както и в съпътстващите събития. В рамките на фестивала в Балчик ще се открият две изложби, които са със свободен достъп за публика:
– изложба „Димитър Грозданов – другото лице“ в градска художествена галерия Балчик на 09.06.23г. от 17:30ч. Експозицията представя по редки творби на художника и изкуствовед от частни колекции и може да бъде видяна до 05.07.2023г.
 
– изложба „АРХЕОЛОГИЯ НА ЩАСТИЕТО“, с откриване на 10.06.23г. от 18:00ч. в информационен център „Мелницата“, ет. 4. Експозицията представя художествени произведения от 34-то издание на фестивал „Процес – Пространство “, която може да бъде видяна до 05.07.23г. Куратор е Христина Бобокова, арт директор Рада Якова.
 
Участници: Константин Константинов (България), Илиана Илиева (България), Иглика Христова (България), Рада Якова (България), Силвия Богоева (България), София Димова (България), YO/KO+INA (България), Катрин Томова (България), Ники Сотиров (България), Мариус Стролиа (Литва), Вилма Силейкиене (Литва), Ник Твалвхофен (Холандия), Марко Майер (Холандия).
 
10.06.23 – Ще се проведе еднодневен форум под формата на дискусия на тема „Проблеми и перспективи на съвременното изкуство в България/ 2023“ в конферентна зала „Мелницата“, ет.6, гр. Балчик., от 10:30ч. до 15:30ч.
 
– За лектори на дебата са поканени личности, работещи в сферата на съвременното изкуство, куратори, журналисти, културолози, които ще представят свои мнения, наблюдения и позиции по теми с акценти: познанията и възприемането на съвременното изкуство в България; публики за съвременно изкуство в страната; експониране, изложбени пространства и музеи за съвременно изкуство в България; пазар и колекциониране на съвременно българско изкуство;
 
Лектори:
– Маргарита Доровска (Директор на музей на хумора и сатирата в Габрово, куратор) 
– Георги Лозанов (философ, анализатор, журналист, преподавател)
– Греди Асса (художник и преподавател)
– Ралица Герасимова (куратор, представител на неправителствения сектор, работещ за развитие на съвременно изкуство в България)
– Владимир Илиев (колекционер и собственик на галерии в България и чужбина)
– Иглика Христова (преподавател по изкуства в Сорбоната/Париж, съвременен артист)
– Радослав Механджийски и Теодора Константинова (създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art & Culture)
– 5New Artist Studio (създатели на документалният филм „От къде на къде българско изкуство“)
 
По традиция в края на фестивала се закрива изложба, представяща резултатите от колективната работа и взаимодействие между участниците във фестивала всяка година. През 2023 година това ще бъде изложбата „АРХЕОЛОГИЯ НА ЩАСТИЕТО“  на 10.06.23г. от 18:00ч. в ИЦ „Мелницата“, ет.4, гр. Балчик.
 
Асистенти: Стела Бобокова, Младен Манолов, Даниел Петров, Стефан Георгиев
Партньори: Градска художествена галерия – Русе, Градска художествена галерия – Балчик, ReBonkers, Градска художествен галерия – Варна, БУНА: Форум за съвременно изкуство, Фестивал Август в изкуството, Природен парк „Русенски Лом“
Спонсори: Община Варна, Община Балчик, ТРУД АД/Русе, Speedy, Агрия Груп Холдинг АД/ Варна, Софийска Стокова Борса/ София, Константинов ООД/ Варна, Приста Ойл ЕАД/ Русе, Винарска къща Левент/ Русе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights