12.04.2024 | 20:55

37 фолклорни организации зад граница ще участват в творческа семинарна среща на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина

Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина (АБФСЧ) организира в София на 10, 11 и 12 ноември своята втора творческа среща семинар в Студентски дом, на адрес пл. „Народно събрание“ 10. На срещата ще бъдат представени 15 държави (включително САЩ), 37 фолклорни организации зад граница и 57 участници. Това съобщи за рубриката „БГ Свят” на БТА член на Управителния съвет на АБФСЧ.

„Опитваме се да направим семинарната ни среща всяка година като традиция. Всички ние от Управителния съвет живеем в различни европейски държави, но сме обединени от обичта към българския фолклор“, посочиха от АБФСЧ.

На събитието са поканени да участват ръководителите на фолклорни състави от чужбина.

Първата среща на ръководителите на фолклорни състави в чужбина е през 2022 г.

Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина е създадена през 2016 г. Сред целите ѝ са – популяризиране на българските народни танци и традиции в чужбина; развитие на връзките с обществеността и популяризиране на българския фолклор, традиции и култура в България и чужбина; обединяване и подпомагане на българските фолклорни състави извън България; разширяване на културния и информационен обмен между българските фолклорни състави извън България; представителство и защита на правата и интересите на членовете на Асоциацията пред съответните държавни институции, посочват от АБФСЧ.

Други цели са и съдействие на членовете на Асоциацията в обмена на опит, методически и практически, за провеждане на репетициите, контакти, информация и всичко необходимо и полезно за развитие на тяхната дейност; осигуряване на информационна, материално-техническа, юридическа и консултантска помощ както на съществуващите фолклорни групи, така и за създаване и развитие на нови български фолклорни групи извън границите на България, иницииране, внасяне в съответните институции на предложения и лобиране за усъвършенстване на правната уредба, засягаща българските фолклорни групи в чужбина, добавят от АБФСЧ.

Членовете на Управителния съвет на Асоциацията са – Радослава Недялкова – Асоциация за българска култура „Нашенци“, Милано, Италия; Николай Стоянов – Фолклорна група „БГ фолк ритми“, Копенхаген, Дания и Малмьо, Швеция; Анита Екенова – „От извора“, Лион, Франция; Пламен Петков – Ансамбъл „Лазарка“, Мюнхен, Германия; Пламена Чемширова – Клуб „Чемшир“, Арма, Северна Ирландия и Марина Иванова – Фолклорен танцов клуб „Булгара“, Лондон, Англия, е посочено в сайта на АБФСЧ.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights