23.04.2024 | 2:12

46-и пехотен Добрички полк с респектиращо участие във възстановката „Освобождението на Велики Преслав”

26 възстановчици от РК „46-и пехотен Добрички полк” към НД „Традиция” взеха участие в традиционната възстановка на решителни сражения от Руско-турската Освободителна война, която се проведе навръх националния празник във Велики Преслав. Над 6000 души се събраха на площада в старопрестолния град, за да се пренесат 146 години назад във времето към решаващите събития, довели до отхвърлянето на петвековното османско робство и възкръсването на българската държава на картата на Европа. Над 150 реконструктори участваха в пресъздаването на моментите от Руско-турската война, въоръжени със собствени автентични хладни и огнестрелни оръжия и реплики на униформи и снаряжение, изработени в съответствие с оригиналите.


Преди възстановката бе извършен традиционния ритуал по заклеване пред Библия, кама и револвер на новоприети членове на НД „Традиция”. След положилите клетва бяха трима реконструктори от 46-и пехотен Добрички полк, изпълнили условията за пълноправно членство.
В зрелищния военноисторически спектакъл бяха пресъздадени боевете край Стара Загора, край с. Светлен и Освобождението на Велики Преслав. Акцент в бойните сцени бе поставен на сраженията край с. Светлен през август 1877 г. Предприетата тогава от османското командване офанзива предвижда 40-хилядна редовна войска от корпуса на Мехмед Али паша, разположена в Североизточна България да се придвижи на запад и да се притече на помощ на обсадения в Плевен Осман паша. В същото време Сюлейман паша настъпва през Стара Загора и Шипка.

Таборите на Мехмед Али паша са спрени от два пъти по-малобройния Източен руски отряд на престолонаследника Александър Александрович именно в боевете край Светлен. В продължение на месеци след това Източна България остава под турски контрол. Едва в заключителния етап на войната руски отряди навлизат и в североизточните български земи, освобождавайки един след друг градове и села, посрещнати от българското население като избавители от грабежите и мародерствата на развилнелите се башибозушки и черкезки банди. Тези драматични събития оживяха пред хилядите жители и гости на Велики Преслав.
Впечатляваща пиротехника, оръдейни залпове, хиляди изстрели от автентични оръжия, динамични настъпления и отстъпления на „враждуващите армии”, множество ръкопашни схватки направиха максимално реалистична картината на бойните действия. Над главите на участниците се сипеше пръст и пепел, а площадът бе обвит в барутен дим.


Възстановчиците от 46-и пехотен Добрички полк се включиха във възстановката като кубански казаци, низами от османската редовна армия и башибозук. Добричкият военноисторически клуб участва и с две пълноразмерни реплики на оръдия от Руско-турската война, едното със собствен казашки разчет. Представено бе и пълно копие на знамето на Лейбгвардейската казашка сотня, ушито в съответствие с оригиналния образец по проект на добричките реконструктори. Възстановчиците от Добрич за пореден път получиха признанието на организаторите от 7-ми Преславски полк за показаното високо ниво на военноисторическа реконструкция, безупречната дисциплина и перфектното изпълнение на поставените по време на възстановката задачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights