13.04.2024 | 13:23

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време…

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект. 

В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града.

Вносителите са двама – спортният журналист Красимир Николов и собственикът и директор на Б1Б ТВ Ерик Калртон. Предлагат да се популяризира най-вече масовия спорт във Варна – ученически игри, студентски универсиади, да се отдаде заслуженото и на спортистите с увреждания. В писмото до общината се говори за регионална телевизия, която да отразява успехите и проблемите не само в спорта, но и в културата и други сфери.

Комисията „Младежки дейности и спорт“ приема предложението, то преминава успешно и през комисията по „Финанси и бюджет“ и влиза в дневния ред на сесията на Общинския съвет. Там е прието с 26 гласа – 7 от „Възраждане“, 6 от „ПП-ДБ“, 5 от формацията „Български глас“, по двама от „Има такъв народ“, „БСП“ и „Левицата“. Подкрепят го още председателят на Общинския съвет Христо Димитров и Юлиян Станев от ГЕРБ. 18 се въздържат, а само Биляна Раева от ГЕРБ гласува против.

Посоченият като собственик и управител на Б1Б в предложението към общината, белгиецът Ерик Калртон, е продал фирмата, носител на лиценза на Б1Б в СЕМ, „Калртон Инвест“ ООД в края на миналата година на Христо Янков Ненов. Проверка в Търговския регистър показва, че името на Христо Янков Ненов е свързано с над 100 фирми. Ерик Калртон вече не е бил собственик на Б1Б в края на януари, когато изпраща предложението в общината.

Според решението на Общинския съвет, 50-те хиляди лева се отпускат на фирмата „Б1Б“ ООД, чийто лиценз е бил заличен от СЕМ преди близо 3 години. Ерик Калртон казва, че тази фирма няма дейност от поне 3-4 години. От общината не са го потърсили и затова е станало объркването. В решението е трябвало да бъде вписана новата фирма, която е създадена наскоро „Варна ТВ Лайв“ ООД. 
Бъдещата „Варна ТВ“ тепърва ще кандидатства за лиценз, документите се подготвят и до края на седмицата ще бъдат внесени в СЕМ. Очаква се излъчването да започне в първата половина на май. 

За момента Ерик Калртон ще вложи собствени средства за издръжка на телевизията, но се водят преговори с рекламодатели. 

Източник: БНР Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights