18.07.2024 | 13:36

51 проекта кандидатстват в първия кръг на конкурс на Народния театър

Народен театър "Иван Вазов", снимка: Ангел Радилов, "Подиум"

Приключи първият кръг от Отворената покана за артистични идеи за създаване на спектакли, които да бъдат реализирани на Сцена „Апостол Карамитев“ в рамките на сезон 2024/2025 и да станат част от репертоара на Народният театър. Крайният срок за кандидатстване беше 21 юни, а постъпилите предложения към театъра са 51, съобщават от културната институция.

На 15 юли на сайта на Народния театър ще бъдат обявени имената на кандидатите, допуснати до втори кръг. Те ще бъдат поканени на събеседване с творческа комисия, съставена от представители на различни звена и направления в театъра.

Основната цел на инициативата е да даде възможност за разгръщане и обогатяване на репертоара на Народния театър чрез създаването на условия за артистична среща с различни форми и естетики, предлагащи интердисциплинарни перспективи към създаването на театър и съвременно сценично изкуство.

В резултат на първото издание на Отворената покана, на Сцена „Апостол Карамитев“ бе реализиран мултижанровият пърформанс „Хипотетично“ на хореографката Галина Борисова. Премиерите на другите два спектакъла, избрани в рамките на конкурса през 2023 г. – „НЕЧОВЕК“, съвместен проект на режисьора Любомир Колаксъзов и писателя Стефан Иванов, и „Съзвездия“, проект на актрисата Радина Думанян за реализацията на едноименната пиеса на  Ник Пейн – предстоят.

Народният театър благодари за оказаното доверие на всички кандидати, които изпратиха своите идеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights