25.09.2023 | 22:02

60 години ХГ Добрич: Атанас Попов (3)

Продължаваме поредицата от публикации, свързани с 60-та годишнина на Художествена галерия – Добрич.

Добруджанският кръг от художници, оформен около 1930 г., вписван в румънския художествен свят, търпи и западните влияния, но не излиза извън рамките на националната тематика, която авторите възпроизвеждат непрекъснато и целенасочено. Интересен е фактът, че добруджанският художник учи в Букурещ, контактува с европейски образци и приема тяхното влияние, но твори и търси изява на родна земя, като въпреки ужасяващата действителност на денационализираторския румънски режим, си остава българин.

Изложба на Атанас Попов (1894-1980), организирана в Букурещ през 1929 г., свидетелства за големите творчески успехи на добруджанските художници, предизвиква гордост у добричлии, ласкави отзиви сред румънската критика и привлича вниманието на френски ценители, като публикации за нея се появяват във френски списания.

Атанас Попов твори и работи в много насоки: живопис, театрално дело, сценография. Той е театрален деятел, основател на добричкия драматичен театър, дългогодишен негов директор и режисьор-постановчик.

(По материали от книгата на Мария Паскалева „История на Художествена галерия – Добрич“, каталога на ХГ – Добрич от 1998 г. и архива на галерията)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights