13.06.2024 | 13:18

60 години ХГ Добрич: (9) Никола Г. Даскалов

Снимки: ХГ Добрич

През 1971 г. година като уредник в Художествена галерия – Добрич започва работа Никола Георгиев Даскалов , а от 1975 г. до 1982 г. е неин директор. През този период в галерията са организирани две от окръжните художествени изложби „Земята и хората” (1972 г. и 1977 г.), както и гостуващи изложби от галериите във Варна и Националната галерия в София.
Никола Г. Даскалов е роден на 03.12.1941 г. в с. Голеш, Силистренско. През 1971 г. завършва ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Декоративно-монументална живопис” при доц. Никола Гелов и проф. Васил Стоилов.
През периода 1972 – 1989 година Никола Даскалов активно участва в Общите художествени изложби, а от 1979 г. е член на Съюза на българските художници.
За последната му самостоятелна изложба в ХГ – Добрич през 2002 г. изкуствоведът Пламена Димитрова – Рачева споделя:
” В същината си изкуството на Н. Г. Даскалов изразява неговото здраво, първично възприятие за материалния свят. Така живописта му можем да окачествим като сложна игра на полутонове и чисти стойности, на пространственост и плътност, на различни зони в една стабилно изградена композиция – било в пейзажа, натюрморта или в портрета. Живописният език на художника е богат на хармонии от тонове и полутонове. Има пластично обработена повърхност на живописния слой, в който цветните зони вплитат в сложен ритъм форми и обеми.”

Художествена галерия Добрич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights