60 години ХГ Добрич: (9) Филип Филипов

В края на април 1965 г. дългоочакваната и така необходима на Добрич художествена галерия е открита тържествено. Денят е празник за града, а галерията – голяма културна придобивка. Интересът към нея е почти невиждан. Само през първата седмица е посетена от 6000 души.
През 1965 г. в галерията е назначен и художникът Филип Филипов. Заедно с Тодор Балев работи активно за увеличаване на творбите във фонда и популяризиране на изкуството. Той е и един от основателите на групата на художниците в града (1964 г.) Тъй като не е завършил художествено образование, Филип Филипов непрекъснато се самообразова и развива творческите си заложби. „Лавиците в личната му библиотека са натежали от подбрани книги – история на световното и нашето изкуство от античността до днес…

Подчертан е интересът му към френските импресионисти.“ Като уредник в галерията Филип Филипов участва в подготовката на изложби, разработката на планове за монументална и временна художествена украса на града и региона. Има принос в изграждането на художествените галерии в Балчик, Каварна, Шабла и художествените сбирки в селата, което го превръща в един от най-изявените дейци на изобразителното изкуство в Добруджа.
(По материали от книгата на Мария Паскалева „История на Художествена галерия – Добрич“, каталога на ХГ – Добрич от 1998 г. и „Страници от архива на Художествена галерия – Добрич“)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *