23.04.2024 | 14:22

Йълдъз Ибрахимова и Камерен оркестър «Дианополис» с концерт в Ямбол

На 11 юни в Ямбол ще посрещнат примата на джаза от 5 континента Йълдъз Ибрахимова. Тя ще направи концерт с камерен оркестър «Дианополис». Зад пулта ще застане гост-диригент маестро Ганчо Ганчев, соло на цигулка – виртуозната Красимира Султанова.

Уникален глас в световен мащаб чупи всичките граници – както физически (диапазон от 4 октави), така и стилистични (от оперно пеене чрез народни песни и романси – и до джаз в най-високия клас).

Йълдъз Ибрахимова е родена в Силистра през 1952 год., израснала е в София, по-късно се е преместила в Турция и днес живее в Анкара. Учила е оперно пеене, в началото на кариерата си е била солистка на Бигбенда под диригентството на Вили Казасян. И точно той е бил опората за младата певица в джаз музиката.

По време на Възродителния процес избира името Сузана Ерова, но през 90-те се връща своето собствено име.

Йълдъз Ибрахимова е певицата на световното ниво, която е правила концерти на всички континенти и е работила с най-прочутите музиканти. В дискографията си има 12 издадени диска и мнозина записи. Като певица е невероятен импровизатор. Преди години тя дори пее по цветовете на Джон Кейдж на 5 езика и 10 цвята. Без ноти! Представете си електрокардиограма – това е една подобна на графика пресечена на части схема, и всеки цвят показва по какъв маниер да пее. Червеното е алт, жълтото – сопран, синьото е джаз, светлосиньото е детски глас, зеленото е англосаксонски фолклор, оранжевото – ала Марлене Дитрих и т.н. Всичкото е на базата на импровизация.

На концерта в Ямбол Йълдъз Ибрахимова заедно с камерен оркестър «Дианополис» ще ви представи програмата от вечни мелодии на Дж. Гершуин, Ж. Бизе, Й. С. Бах, К. Ламбов, Н. Римски-Корсаков.

На 11 юни 2023 г., неделя, в Културно-информационен център «Безистен», Ямбол, от 19.00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights