24.04.2024 | 17:45

Аджерпрес: 157 поети от 26 държави ще участват в Международния фестивал на поезията в Букурещ в средата на септември

В 13-ото издание на Международния фестивал на поезията в Букурещ, който ще се проведе между 11 и 17 септември, ще участват 157 поети от 26 страни и четири континента, съобщи за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на публикация във Фейсбук на Националния музей на румънската литература.

Преценяван от специалистите като важно събитие в жанра и едно от най-популярните в Европа, тазгодишното издание на фестивала ще събере поети от Албания, Австрия, Боливия, Босна, България, Канада, Кипър, Хърватия, Дания, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Република Северна Македония, Мароко, Черна гора, Перу, Полша, Португалия, Република Молдова, Испания, Турция, Нидерландия и Уругвай.

„Темата на тазгодишния международен фестивал на поезията в Букурещ е изразена от добре познатата перифраза на Цицерон: inter arma silent musae? – амбициозно упражнение за прославяне на силата на поезията и като цяло на литературата и молба за вечността на музите, които имат силата да вдъхновяват изкуството и свободата на словото дори в днешните смутни и трудни времена, където вече две години чуваме ехото от войната по северната граница на Румъния“, каза Йоан Кристеску, генерален директор на организатора на събитието – Националния музей на румънската литература.

Програмата на фестивала включва над 50 тематични събития в различни формати: срещи с поети, преводачи и редактори, публични четения, кръгли маси, дебати, колоквиуми, поетични маратони или пърформанси, театрални представления, филмови прожекции и концерти, изложби и професионални събития.

Успоредно с фестивала ще бъде организиран и Национален панаир на поетичната книга.

Достъпът на обществеността до събитията на Международния фестивал на поезията в Букурещ е безплатен; пълната програма може да се види на уебсайта на събитието.

Фестивалът се ползва с финансовата подкрепа на Министерството на културата и се организира от кметството на Букурещ чрез Националния музей на румънската литература в Букурещ. Аджерпрес е медиен партньор на фестивала.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights