24.04.2024 | 19:02

Аджерпрес: В град Совата, Трансилвания, бе открита изложба за живота в дълбините на хелиотермалното езеро Урсу

Снимка: Аджерпрес

Роденият в Клуж Напока биофизик и изследовател-гмуркач д-р Петер Ханц и Янош Фулоп-Наги, главен изпълнителен директор на групата Ensana Health Spa Hotels в град Совата, Трансилвания, представят в изложба живота в дълбините на езерото Урсу (Мечка), най-голямото хелиотермално езеро в света (4200 кв. м), а също и един от най-солените водни басейни на планетата. Това предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

„Доскоро можехме само да си представяме какъв може да е животът и какви форми може да приеме на дълбочина 15, 16 или 18 метра под водата, но сега можем да ги видим и да ги сравним с това, което сме си представяли. Искаме туристите да знаят какво се случва в това езеро. Много е писано и казано за него, всеки знае, че е полезно за човешкото здраве, но сега има и снимки, които показват как майката природа работи, за да създаде калта и тази солена, топла вода, която помага при лечебните процедури, прилагани в Совата спа“, каза Янош Фулоп-Наги на пресконференция.

Петер Ханц, който направи снимките по време на изследователските си гмуркания в дълбините на езерото Урсу, вярва, че туристите трябва да научат как работи хелиотермичният феномен и какви форми на живот съществуват в езеро с толкова високо съдържание на сол. Затова към снимките той добавя стриктни обяснения на румънски, унгарски и английски език.

„Какво представлява халоклинният слой? Това е този слой, в който концентрацията на сол се увеличава внезапно при спускането ни надолу, тук халоклинният слой е отговорен за хелиотермалното нагряване“, посочи д-р Петер Ханц, който е гостуващ лектор и научен сътрудник в унгарския университет „Eötvös Loránd“, катедра по органична химия

Според поясненията в изложбата топлият воден слой на езерото Урсу на дълбочина между 2 и 3 метра, който понякога надвишава 40°C, е изключително резултат от слънчевото греене, т.е. от хелиотермичния феномен, а не е изкуствено затоплен от геотермална или поствулканична активност, каквито наоколо липсват.

Солеността на езерото се дължи на факта, че на много места в района около град Совата почвата крие солени скали и кухината на езерото се е образувала от разтварянето на такива солени скали, а освен това езерото се захранва от солен поток.

Що се отнася до формите на живот в езерото, изследователят показа, че в водите му няма риба, а само вид ракообразни – Artemia salina, и то само във водата над халоклинния слой, на дълбочина до 2,7 метра.

„И в най-малко солените слоеве, близо до повърхността на езерото, едва биха оцелели дори най-халофилните видове риби в света, каквито в Европа не живеят. Под халоклинния слой няма кислород и концентрациите на сероводород са много високи, следователно не могат да бъдат намерени по-висши организми“, обясни Петер Ханц.

Той посочи, че солената вода на езерото е чиста и водоемът е добре поддържан и тъй като е естествено езеро, то не може да бъде източено, но и не се нуждае от източване, тъй като екосистемата му го почиства по естествен път.

От изложбата туристите могат също така да научат, че в началото на 1900 г. езерото Урсу се е наричало езерото Illyés на името на бившия му собственик, а сегашното име се използва от около 1910 г., защото формата на езерото прилича на меча кожа.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights