14.06.2024 | 19:05

Аджерпрес: В Румъния днес се открива Международният филмов фестивал „Tres Court“

25-ото издание на Международния филмов фестивал „Tres Court“ се завръща в 10 румънски града от днес до 11 юни, събирайки най-добрите световни четириминутни продукции, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Фестивалът е възможност за младото поколение да покаже своите творби на големите екрани пред публика от цял ​​свят, се казва в прессъобщението на организаторите. 

В Румъния прожекции ще има в Арад, Бая Маре, Букурещ, Клуж-Напока, Яш, Орадя, Питещ, Ръшнов, Сигет, Тимишоара.

„От Монреал до Венеция, от Китай до Румъния и от Сейшелите до Нова Каледония публиката ще трепти в ритъма на много късометражни филми, които тази година повече от всякога ще разкрият таланта и значението на новото поколение режисьори. .. Разказването на история за по-малко от четири минути може да изглежда невъзможно. И все пак в епоха, в която всичко се ускорява, в която климатичните, социалните и технологичните промени са в основата на размислите и дебата, режисьорите представят своята виртуозност с този сбит формат, който улавя най-важното“, казват организаторите.
Тазгодишният фестивал включва международен конкурс – програма от две части, обединяваща 40-те най-добри късометражни филма от цял ​​свят; селекцията „Думите на жените“ – филми, направени изключително от жени, които говорят с хумор или сериозно и са предизвикателство за предубежденията; и френската селекция – програма с продукции от Хексагона, френскоговорящия свят и културни препратки или актуални френски теми.

Програмата включва и семейната селекция –късометражни филми за деца над 6 години и техните родители, селекцията „Да се ​​посмеем (преди края на света)“ – „много комедия и малко кич“ и документалната селекция – обиколка на света.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights