11.12.2023 | 18:37

Алфредо Родригес разказа как е преминал границата между Мексико и САЩ, за ареста му и връзката с България и българската музика

Снимка: Красимир Николов/БТА

За мен музиката е пътят на свободата, така кубинският пианист от ново поколение Алфредо Родригес описа историята на срещата си с Куинси Джоунс, преминаването на границата между Мексико и САЩ, и създаването на собствена музика. За пътя си до успеха Родригес разказа на пресконференция тази вечер в Банско. Именно кубинският музикант закрива осемдневният фестивал, в който джазът звучеше от сутрин до вечер по улиците и парковете на планинския град. 

Първата среща на родения в Куба пианист и композитор с Куинси Джоунс е на джаз фестивала в Монтрьо през 2006 г., по време на джем сешън, на който свирят и други музиканти. След соловото изпълнение на Алфредо Родригес при него отива Джоунс. Така започва връзката между двамата. В онзи момент той мислеше, че вече живея в САЩ, но реално погледнато беше много трудно за мен да напусна Куба, разказа Родригес. 

Следващата среща е след три години, в които Алфредо Родригес наистина доказва, че музиката носи свобода. След концерт в Мексико, на който Родригес излиза на сцената с баща си – певец, пианистът взима решение да не се връща обратно в Куба, след като опитите легално да напусне страната остават неуспешни. „Аз си казах: знаеш ли какво, това е добра възможност, трябва да го направя“, разказа музикантът на пресконференцията и допълни, че е минал границата между Мексико и САЩ пеш. Историята не свършва дотук, тъй като Родригес е арестуван от мексиканските гранични полицаи. Провериха багажа ми, а в него имаше само ноти, казах им че искам да отида в САЩ, за да работя с Куинси Джоунс, че това е единственият ми шанс да работя с него, разказа Родригес. Сподели, че не знае дали споменаването на Джоунс е причината да го пуснат, или нотите в багажа му, но три години след първата им среща, Алфредо Родригес отива в дома на Куинси Джоунс. 

За мен беше драстична промяна, бях младеж, който идва от Куба и първото нещо, което видях в САЩ, беше къщата на Куинси Джоунс и неговият свят, разказа още пианистът и композитор. През първата година от емигрирането си той посещава почти ежедневно къщата на своя ментор, както той нарича Куинси Джоунс. Той е и продуцент на петте му албума, с които е обиколил 80 страни в целия свят. 

В България Алфредо Родригес е за трети път. Връзката му със страната започва още с установяването му в САЩ. Първият музикант, който свири с мен след пристигането ми в САЩ, беше Петър Славов, разказа пред журналисти Родригес и допълни, че знае за участието на Славов на фестивала в Банско. От него именно е научил за общото между кубинците и българите, след запознанството им започва да слуша българска хорова и фоклорна музика, за която сподели, че му е много любима. 

Финалът на двадесет и шестото издание на „Банско джаз фестивал“ тази вечер е поверен още на „Еспен Ериксен Трио“ и Анди Шепърт, които също разказаха за общата им музика и пътя до нея – още една история за начало, поставено с фестивал. В началото на осмата и последна фестивална вечер на сцената излязоха Desy and The Shiny Stockings с музика от най-новия им албум. Най-хубавото е да създаваме наша музика, просто ни трябваше малко време, разказа вокалът на групата Десислава Андонова малко преди да се качат на сцената на „Банско джаз фестивал“. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights