12.04.2024 | 21:19

Американски хореографи поставят на сцена „Дерида“ в София

Най-новият хореографски проект „Начало без край“ на Тушрик Фредерикс и Ребека Марголик от Ню Йорк ще бъде представен премиерно на 22 юли. Събитието е част от резидентската програма на Derida Dance Center, разказват от културната институция.

Артистите пристигнаха в София преди седмица и вече работят за подготовката на представлението. Българската публика ще има възможност да види първа процес на най-новата им танцова творба, а в последствие да зададе своите въпроси в отворена дискусия.

„Работният процес ни предлага възможност и пространство да се предизвикваме един друг, като се откажем от нуждата си от контрол чрез намиране на духовна връзка, насърчавана чрез доверие и интимност. Като използваме свързаността си един с друг, ние подкопаваме и предизвикваме начина, по който телата ни биват гледани на сцената. Отпускането не означава загуба на контрол, напротив, това освобождаване ни предоставя достъп до огромна уязвимост, която създава яснота в нас самите и нашите взаимоотношения”, казва Ребека Марголик.

Той и Тушрик Фредерикс са познати на българската публика още 2014 година, като участници в резиденцията на Сидра Бел (Ню Йорк) в Derida Dance Center. Впоследствие, двамата хореографи започват свои творчески проекти. Ребека Марголик работи между Канада и Америка, а Фредерикс активно реализира своите танцови дейности с Шамел Питс, който е водещо име в американския съвременен танц и добре познат от времето си на един от главните изпълнители в израелската Batsheva Dance Company.

Derida Dance Center е копродуцент на един от последните спектакли на Шамел Питс –  „Черна дупка” (Black Hole), който беше представен премиерно в София с участието на Тушрик Фредерикс.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights