27.02.2024 | 3:36

Балетът на операта във Варна гостува в Париж с „Лебедово езеро“

Снимка: Държавна опера - Варна

Балетът на Варненската държавна опера ще представи в „La Seine Musicale“ („Музикалната Сена“) в Париж нова версия на „Лебедово езеро“ от Чайковски, дело на главния хореограф на трупата Сергей Бобров. Съставът ще изнесе три представления на 16, 17 и 18 юни по покана на френска агенция, осигурена със съдействието на балетния педагог Светлана Тоншева, съобщи за БТА директорката на операта Даниела Димова. По думите й се очаква на първия от спектаклите да присъства съпругата на президента Десислава Радева, която е патрон на гастрола.  

Спектакълът „Лебедово езеро“ ще бъде представен с голям състав и оркестър, с нови костюми, подготвени специално за Париж, подчерта Димова. Тя очаква гостуването им да бъде сензация, защото най-новата редакция на Сергей Бобров на балета е връщане към оригиналната версия на композитора, която не се играе никъде в света. Той спазва музикалния ред, който е създаден от Пьотр Чайковски, а не от Мариус Петипа, уточни тя.

Композиторът е заложил във всяка картина па-де-сиз (танц за шестима), а Одилия да играе „Руския танц“, което влиза в прочита на Бобров и е различно от познатите версии. Хореографът е запазил във варненската постановка танцовите шедьоври, които са много красиви, но много други неща е променил, посочи Димова. Тя припомни, че Сергей Бобров, който е ученик на Юрий Григорович, работи за балета на варненската опера от десет години.

„Музикалната Сена“ е една от най-големите сцени във Франция. Създадена е на остров в река Сена. Това е най-новият обект за култура в Париж, открит през 2017 г. Сградата е кръгла, с прозрачен купол. Главната концертна зала може да събере до 6 000 души. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights