20.06.2024 | 22:19

Българската телеграфна агенция откри Национален пресклуб в Одеса

Снимка: Христо Касабов/БТА

Българската телеграфна агенция (БТА) откри Национален пресклуб в град Одеса, Украйна. Това е първото постоянно представителство на българска медия в украинска Бесарабия, където живеят около 200 хиляди етнически българи.

„Откриването на Националния пресклуб на БТА с постоянен кореспондент е знак на подкрепа от България за българите в Украйна. Те са тук 200 – 250 хиляди, а може би и много повече, ако броим всички с български корени от поколения назад. И ние трябва да бъдем тук – като предаваме знание за днешния им труден ден през войната в Украйна и се опитваме да им осигуряваме знание за България. Защото войната не спира живота“, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев при откриването. 

В събитието участваха Олег Радковский, първи заместник-председател на Одеския областен съвет, Сергей Тетюхин, първи заместник-кмет на Одеса, Светослав Иванов, генерален консул на България в Одеса, и Олександър Харченко, генерален директор на Националната информационна агенция на Украйна „Укринформ“. 

Разширяването на медийното пространство ще допринася за развитието на региона. По време на война е важна не само победата с бойни действия, но е важна и победата в информационното пространство, коментира Олег Радковский. 

В първите дни на напрежението в Украйна България прие много наши сънародници. Те бяха приети много топло. Кметът на Одеса е много благодарен и от все сърце приветства вашето внимание и това, че отваряте този клуб, за да предавате истинска информация от случващото се в Украйна, заяви  първият заместник-кмет на града Сергей Тетюхин. 

Генералният директор на „Укринформ“ Олександър Харченко посочи, че според него това не е обикновено събитие за града. Той изброи и няколко причини да бъде открит този пресклуб. „От самото начало на руската агресия Одеса стана нещо като приграничен град, присъствието на нашия приятел и партньор БТА има голямо значение за града“, каза Харченко. 

Той и генералният директор на БТА Кирил Вълчев подписаха по време на събитието и договор за сътрудничество и обмен на новини.  

В рамките на официалното откриване на пресклуба писателката Теодора Димова представи новата си книга „Молитва за Украйна“.

„Тази нощ, когато чух сирените на живо, техният вой проникна в кръвта ми и прогони съня ми. А за вас това е ежедневие. Когато видях на контролно-пропускателните пунктове млади момчета в униформи, сърцето ми се сгърчи. А това са вашите деца и вашите синове. Когато видях загражденията по пътя към пристанището, като че ли разумът ми не можеше повече да приеме това, което се случва“, коментира авторката. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights