27.02.2024 | 1:48

Български филмов проект е селектиран за копродукционния пазар в Сараево

Българският проект е селектиран за копродукционния пазар в Сараево Визия: „СинеЛинк“

Дебютният игрален проект на Ана Китанова е сред 11-те обявени проекта на „СинеЛинк“ в рамките на 29-ия кинофестивал в Сараево, съобщават от „Арт фест“.

„СинеЛинк“, индустриалната програма на един от най-утвърдените кинофестивали в Централна и Източна Европа, обяви селекцията на регионалните проекти, които ще се състезават за наградите на предстоящия копродукционен форум в Сараево.

„Студ“ е единственият български проект. Сценарий на Илиана Китанова е по сборника разкази „Огнено хоро“ на писателя Боне Русинов. Проектът е с подкрепа за развитие от програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз и „Национален филмов център“, и e продуциран от „РФФ интернешънъл“.

„В тазгодишната селекция има много разпознаваеми имена, но и дебютиращи автори на пълнометражни филми. „СинеЛинк“ посреща наградените възпитаници на Сараевския филмов фестивал като Зейнеп Дилан Сюрен, Душан Касалица и Габриел Цафкас. Премиерите на предишни филми на значителен брой от авторите са се състояли на реномирани филмови фестивали, като например Ереник Бекири с филма „Ванът“, номиниран на филмовия фестивал в Кан за най-добър късометражен филм и печели наградата за най-добър късометражен филм на Европейския филмов фестивал в Лез Арк; Оливер Рудолф с „Fonica M-120″, който е номиниран за наградата Cinefondation в Кан през 2021 г.; Мариус Олтеану с игралния си филм Monstri, чиято премиера е на Берлинале през 2019 г.; Катерина Горностай със Stop-Zemlia, чиято премиера е на Берлинале през 2021 г. „СинеЛинк“ също така с вълнение ще посрещне нови и обещаващи автори от региона като Йосип Лукич, Джордже Войводич, Ана Китанова и Бригита Каняро“, пише в официалното съобщение. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights